Σεμινάριο Σκηνογραφίας με πρακτική σε Παράσταση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία για πρακτικό σχεδιασμό θεατρικής Παράστασης.

Εισηγητής: Γιώργος Λυντζέρης

Ανοιχτό Μάθημα: Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 ώρες 18:30-21:30

Δυνατότητα Ένταξης: Σάββατο 13 Απριλίου 2019 ώρες 18:30-21:30

Διάρκεια συναντήσεων Κύκλου για Στήσιμο και Ανέβασμα Παράστασης: 12 πρακτικές τρίωρες Συναντήσεις και 4 Πρόβες (48 ώρες) από 23/3 κάθε Σάββατο 18:30-21:30

Εισαγωγή στην εφαρμοσμένη Σκηνογραφία / Ενδυματολογία Θεάτρου

Τα σεμινάρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας λειτουργούν αυτόνομα και συνδυαστικά έχοντας ίδιους σκοπούς και αντίστοιχη δομή. Το κάθε εργαστήριο μέσα στο σεμινάριο θα είναι τόσο πρακτικό (οδηγώντας τον κάθε συμμετέχοντα να μυηθεί με αναλυτικό τρόπο στα πρακτικά στάδια που ο σκηνογράφος / ενδυματολόγος περνά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου), όσο και θεωρητικό (ο κάθε συμμετέχων θα διδαχθεί πώς υποστηρίζεται και εννοιολογικά, τόσο η δημιουργία ενός σκηνικού χώρου, όσο και το ύφος ενός χαρακτήρα μέσα από το κοστούμι του).

Ο Στόχος πάντα παραμένει η εφαρμογή όλων των γνώσεών στην πράξη δηλ. ανέβασμα παράστασης σε πραγματικές συνθήκες σε κανονική θεατρική σκηνή σε συνεργασία με σκηνοθέτη, ηθοποιούς, φωτιστή, μουσικό, συμμετέχοντας όλοι σε ρεαλιστικές συνθήκες υποστήριξης μιας παράστασης και σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς.

Ο Κύκλος των μαθημάτων θα στοχεύσει ομάδες των σπουδαστών να αναλάβουν ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις μέσα από τα εργαστήρια Pocket Theatre που φέτος θα ανεβάσουν τουλάχιστον τέσσερις “δουλειές” στο θέατρο που θα χρειαστούν ειδική σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Η Σκηνογραφική Προσέγγιση ακολουθεί τους παρακάτω κομβικούς άξονες:

1.Τρισδιάστατη μακέτα εργασίας 1 /50.
2. Μελέτη χρωματικής κλίμακας, θεατρικής ατμόσφαιρας.
3. Ζωγραφική δισδιάστατη μακέτα σκηνικού σε συνδυασμό με στοιχεία φωτισμού.
4. Τρισδιάστατη τελική μακέτα 1/25 , ή 1/ 20. Αποτελεί το πλησιέστερο στάδιο προς το ρεαλιστικό σκηνικό. Τα πάντα σ’ αυτή τη φάση έχουν τη μορφή και το ύφος του σκηνογράφου γι’ αυτό και χρειάζεται να κατατεθούν οι τεχνικές όπως και οι αισθητικές προτάσεις του.
5. Θεατρικές υφές – πατίνες – τρισδιάστατες κατασκευές

Ειδικό μάθημα φωτισμών θεάτρου με την Μελίνα Μάσχα είναι εντός των υποχρεωτικών μαθημάτων του κύκλου.

Η Ενδυματολογική Προσέγγιση θα γίνει με άξονες την Ιστορία του Θεατρικού Κοστουμιού αλλά και τον πρακτικό προσανατολισμό των φετινών εργαστηρίων θεάτρου στο ΜΠ που οι ανάγκες τους θα καθορίσουν το επιμορφωτικό προφίλ των εργασιών μας.

Ας σημειωθεί πως κάθε ένα τέτοιο εργαστήριο οδηγείται ως τον Ιούνιο του ’19 στην εφαρμογή κάθε γνωστικού πλαισίου στην πράξη μέσα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σε θεατρική παραγωγή του Pocket Theatre in Athens.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

Μαθήματα σκηνογραφίας τα Σάββατα
02/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (σε συνεργασία με το τμήμα φωτισμού) – ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
23/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (σε συνεργασία με το τμήμα φωτισμού) – ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
30/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (σε συνεργασία με το τμήμα φωτισμού)
06/04 ώρα 6-9μμ Θησείο
13/04 ώρα 6-9μμ Θησείο
20/04 ώρα 6-9μμ Θησείο (σε συνεργασία με το τμήμα φωτισμού)
04/05 ώρα 6-9μμ Θησείο
11/05 ώρα 6-9μμ Θησείο
18/05 ώρα 11πμ-2μμ Olvio (υποχρεωτικό μάθημα για τον Θεατρικό Φωτισμό αποκλειστικά για το τμήμα σκηνογραφίας – ενδυματολογίας)
25/05 ώρα 6-9μμ Θησείο (μάθημα που πιθανόν να αναβληθεί λόγω ευροεκλογών)

Ακολουθούν οι γενικές πρόβες
Σάββατο 01/06 11πμ έως 5μμ
Κυριακή 02/06 11πμ έως 5μμ

Ακολουθούν οι τεχνικές πρόβες
06, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 6 – 11:30 μμ
08 IOYNIOY 11πμ έως 6μμ (GENERALLE)
Σημείωση: Οι ώρες των γενικών και τεχνικών προβών μπορεί να τροποποιηθούν εφόσον το κρίνει ο εισηγητής Γιώργος Λυντζέρης.