Σεμινάριο Σκηνογραφίας με πρακτική σε Παράσταση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία για πρακτικό σχεδιασμό θεατρικής Παράστασης που ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θέατρο σε πραγματικές συνθήκες τον Ιούνιο του 2020.

Εισηγητής: Γιώργος Λυντζέρης

Πρόγραμμα: Κάθε Σάββατο από 25/4 και σε ώρες 18:00 – 22:00. Ακολουθούν 8 μαθήματα – πρόβες τον Ιούνιο στο Θέατρο.

Εισαγωγική Συνάντηση Γνωριμίας με τον Εισηγητή την Πέμπτη 16 Απριλίου ώρα 17:00 – 19:30

Διάρκεια: 7 web Συναντήσεις / 3 μαθήματα στο Θέατρο / 5 Πρόβες Σύνολο: 60 ώρες. 

Αξία Σεμιναρίου: 279€

Διαθεσιμότητα: Sold Out

 

Εφαρμοσμένη Σκηνογραφία  σε συνδυασμό με την Ενδυματολογία Θεάτρου

Τα σεμινάρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας λειτουργούν αυτόνομα και συνδυαστικά έχοντας ίδιους σκοπούς και αντίστοιχη δομή. Το κάθε εργαστήριο θα είναι τόσο πρακτικό (θα οδηγήσει τον κάθε συμμετέχοντα να μυηθεί με αναλυτικό τρόπο στα πρακτικά στάδια που ο σκηνογράφος / ενδυματολόγος περνά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου), όσο και θεωρητικό (ο κάθε συμμετέχων θα διδαχθεί πώς υποστηρίζεται και εννοιολογικά, τόσο η δημιουργία ενός σκηνικού χώρου, όσο και το ύφος ενός χαρακτήρα μέσα από το κοστούμι του).

Ο Στόχος πάντα παραμένει η εφαρμογή όλων των γνώσεών στην πράξη δηλ. ανέβασμα παράστασης σε δεύτερο χρόνο αλλά σε πραγματικές συνθήκες: σε κανονική θεατρική σκηνή, σε συνεργασία με σκηνοθέτη, ηθοποιούς, φωτιστή, μουσικό, συμμετέχοντας όλοι στην ρεαλιστική υποστήριξη μιας παράστασης και σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια και πάντα σε συνεργασία με το τμήμα που επιμελείται τους θεατρικούς φωτισμούς.

Ο Κύκλος των μαθημάτων θα στοχεύσει οι ομάδες των σπουδαστών να αναλάβουν να δοκιμάσουν όσα διδάχτήκαν στην πράξη και να φέρουμε ένα αληθινό θεατρικό έργο  – και μάλιστα πρωττυπο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στον πλανήτη Γη  – στο φως, με ειδική σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Η Σκηνογραφική Προσέγγιση ακολουθεί τους παρακάτω κομβικούς άξονες:

1.Τρισδιάστατη μακέτα εργασίας 1/50.
2. Μελέτη χρωματικής κλίμακας, θεατρικής ατμόσφαιρας.
3. Ζωγραφική δισδιάστατη μακέτα σκηνικού σε συνδυασμό με στοιχεία φωτισμού.
4. Τρισδιάστατη τελική μακέτα 1/25 , ή 1/ 20. Αποτελεί το πλησιέστερο στάδιο προς το ρεαλιστικό σκηνικό. Τα πάντα σ’ αυτή τη φάση έχουν τη μορφή και το ύφος του σκηνογράφου γι’ αυτό και χρειάζεται να κατατεθούν οι τεχνικές όπως και οι αισθητικές προτάσεις του.
5. Θεατρικές υφές – πατίνες – τρισδιάστατες κατασκευές

Η Ενδυματολογική Προσέγγιση θα γίνει με άξονες την Ιστορία του Θεατρικού Κοστουμιού αλλά και τον πρακτικό προσανατολισμό των φετινών εργαστηρίων θεάτρου στο ΜΠ που οι ανάγκες τους θα καθορίσουν το επιμορφωτικό προφίλ των εργασιών μας. Ας σημειωθεί πως κάθε ένας τέτοιος συνδυασμός εργαστηρίων οδηγείται στην εφαρμογή κάθε γνωστικού πλαισίου στην πράξη μέσα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σε θεατρική παραγωγή του Pocket Theatre in Athens.

WEB ΣΥΝΘΗΚΗ & Πρόβες στο θέατρο: Σε μια σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα θα δοκιμάσουμε ένα κύκλο από 5 δίωρα μαθήματα ώστε ο Ιούνιος να μας βρει πανέτοιμους στην Θεατρική Σκηνή όπου θα ανέβει παράσταση σε πραγματικές θεατρικές συνθήκες. Τα μαθήματα της Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

  • Την ανάγνωση και την ανάλυση του  πρωτότυπου θεατρικού κειμένου
  • Τον σχεδιασμό των κοστουμιών και των σκηνικών χώρων που δρουν οι 8 ηρωίδες του πρωτότυπου έργου που θα δουλέψουμε.
  • Το φροντιστήριο παράστασης
  • Την μακέτα του ενιαίου σκηνικού και των ξεχωριστών σκηνικών για κάθε ηρωίδα
  • Την οργάνωση της  παραγωγής και την ερεύνα αγοράς και κόστουςΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ