Σεμινάριο Σκηνογραφίας με πρακτική σε Παράσταση

Μαθήματα Σκηνογραφίας

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία για πρακτικό σχεδιασμό θεατρικής Παράστασης.

Εισηγητής: Γιώργος Λυντζέρης

 

Έναρξη:  Ανοιχτό Μάθημα στις 18/1/2020 και Εισαγωγικό στις 1/2/2020

Διάρκεια: 12 συναντήσεις τετράωρες 18:00 – 22:00 κάθε Σάββατο και 8 πρόβες

Πρόγραμμα Προβών: Αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2020 

Εφαρμοσμένη Σκηνογραφία  σε συνδυασμό με την Ενδυματολογία Θεάτρου

Τα σεμινάρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας λειτουργούν αυτόνομα και συνδυαστικά έχοντας ίδιους σκοπούς και αντίστοιχη δομή. Το κάθε εργαστήριο μέσα στο σεμινάριο θα είναι τόσο πρακτικό (οδηγώντας τον κάθε συμμετέχοντα να μυηθεί με αναλυτικό τρόπο στα πρακτικά στάδια που ο σκηνογράφος / ενδυματολόγος περνά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου), όσο και θεωρητικό (ο κάθε συμμετέχων θα διδαχθεί πώς υποστηρίζεται και εννοιολογικά, τόσο η δημιουργία ενός σκηνικού χώρου, όσο και το ύφος ενός χαρακτήρα μέσα από το κοστούμι του).

Ο Στόχος πάντα παραμένει η εφαρμογή όλων των γνώσεών στην πράξη δηλ. ανέβασμα παράστασης σε δεύτερο χρόνο αλλά σε πραγματικές συνθήκες: σε κανονική θεατρική σκηνή, σε συνεργασία με σκηνοθέτη, ηθοποιούς, φωτιστή, μουσικό, συμμετέχοντας όλοι στην ρεαλιστική υποστήριξη μιας παράστασης και σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια και πάντα σε συνεγασία με το τμήμα που επιμελείται τους θεατρικούς φωτισμούς.

Ο Κύκλος των μαθημάτων θα στοχεύσει ομάδες των σπουδαστών να αναλάβουν ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις μέσα από τα εργαστήρια Pocket Theatre που φέτος θα ανεβάσουν νέες “δουλειές” στο θέατρο με ειδική σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Η Σκηνογραφική Προσέγγιση ακολουθεί τους παρακάτω κομβικούς άξονες:

1.Τρισδιάστατη μακέτα εργασίας 1/50.
2. Μελέτη χρωματικής κλίμακας, θεατρικής ατμόσφαιρας.
3. Ζωγραφική δισδιάστατη μακέτα σκηνικού σε συνδυασμό με στοιχεία φωτισμού.
4. Τρισδιάστατη τελική μακέτα 1/25 , ή 1/ 20. Αποτελεί το πλησιέστερο στάδιο προς το ρεαλιστικό σκηνικό. Τα πάντα σ’ αυτή τη φάση έχουν τη μορφή και το ύφος του σκηνογράφου γι’ αυτό και χρειάζεται να κατατεθούν οι τεχνικές όπως και οι αισθητικές προτάσεις του.
5. Θεατρικές υφές – πατίνες – τρισδιάστατες κατασκευές

Η Ενδυματολογική Προσέγγιση θα γίνει με άξονες την Ιστορία του Θεατρικού Κοστουμιού αλλά και τον πρακτικό προσανατολισμό των φετινών εργαστηρίων θεάτρου στο ΜΠ που οι ανάγκες τους θα καθορίσουν το επιμορφωτικό προφίλ των εργασιών μας.

Ας σημειωθεί πως κάθε ένας τέτοιος συνδυασμός εργαστηρίων οδηγείται στην εφαρμογή κάθε γνωστικού πλαισίου στην πράξη μέσα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σε θεατρική παραγωγή του Pocket Theatre in Athens.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ