Η Σκηνογραφία και η Ενδυματολογία στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η Σκηνογραφία και η Ενδυματολογία στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση

Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε ένα από τα  πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα στο χώρο του κινηματογράφου και της  τηλεόρασης. Η σκηνογραφία και ενδυματολογία πίσω από τη κάμερα, είναι πράγματι μια αστραφτερή τέχνη με πολλά μυστικά  που την μεταμορφώνουν σε μια απαιτητική ενασχόληση για κάθε νέο επαγγελματία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  Έβελυν Σιούπη

Ανοιχτό Μάθημα:  Αναμένεται 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: Αναμένεται 

ΕΝΑΡΞΗ: Αναμένεται 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ:

Ο Κύκλος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου παρουσιάστηκε την Κυριακή 3/12 στο Loft του Μικρού Πολυτεχνείου. Ο Νέος Κύκλος μαθημάτων Φεβρουαρίου – Μαρτίου θα είναι πάντα Κυριακές όπως και ο τωρινός ώρες 17:00 – 19:00.
Η Παρουσίαση του Νέου Κύκλου στο κοινό θα γίνει την Κυριακή 11/2/2018 (δηλαδή ακριβώς 2 μήνες μετά), ίδια ώρα και η έναρξη θα γίνει εντός Φεβρουαρίου. Επειδή οι θέσεις είναι Περιορισμένες είναι καλό να φροντίσετε την προεγγραφή σας εντός 2017. Για όσους προεγγραφούν (έως 22-12-2017) ισχύουν τα μειωμένα δίδακτρα κατά 50% της ονομαστικής τιμής του σεμιναρίου, λόγω του εορτασμού “15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”
Info  & Κρατήσεις Θέσεων: 2103243306

Τα έξι πρώτα Μαθήματα είναι περισσότερο Θεωρητικά. Τα μαθήματα της Πρακτικής Εφαρμογής του τμήματος (7ο και 8ο μάθημα) θα είναι ενωμένα και θα διαρκέσουν  6-8 ώρες. Προγραμματίζονται για την Κυριακή, 1η Απριλίου από τις 10πμ και μετά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Τα – ας τα πούμε πιο θεωρητικά – μαθήματά μας θα είναι 6 ενώ  προς το τέλος του σεμιναρίου θα προβούμε σε βιντεοσκόπηση των εργασιών μας σε ένα διπλό έβδομο κ όγδοο μάθημα  και με τη συνεργασία του Παναγιώτη Τσάγκα συντονιστή των σεμιναρίων  film school.  Λίγο πιο περιγραφικά τα 6 πρώτα μαθήματα μας θα ασχοληθούμε με τα εξής:

Μάθημα πρώτο: το Reperage (ΡΕΠΕΡΑΖ) είναι το πρώτο μέλημα ενός σκηνογράφου και αφορά στην αναζήτηση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στη σκηνογραφία μας  εφόσον μιλάμε για εξωτερικά  γυρίσματα  αλλά και την οργάνωση των εσωτερικών γυρισμάτων με βάση το κλίμα της ταινίας την εποχή στην οποία αναφέρεται και τις  ιδιαιτερότητες της κάθε σκηνής ή  πλάνου. Το μάθημα αυτό θα ολοκληρωθεί με τα μυστικά του Ντεκουπάζ και με αναφορές στη ταινία «Το κλάμα βγήκε από το παράδεισο».

Μάθημα δεύτερο: θα ασχοληθούμε με τα γυρίσματα σε Στούντιο και Πλατό. Την οργάνωση αυτών των γυρισμάτων, μέσω των φωτισμών και των εκάστοτε ειδικών απαιτήσεων του σεναρίου.

Μάθημα τρίτο: θα ασχοληθούμε με την ενδυματολογία, τα κοστούμια, το hair styling και το make up και θα εστιάσουμε σε εκείνα τα μυστικά  που λύνουν χέρια σε κάθε νέο ενδυματολόγο σε αυστηρή σχέση με τον σκηνογράφο και τον φωτιστή της εκάστοτε παραγωγής.

Μάθημα τέταρτο: η «καθαρή» σκηνογραφία και η αρχιτεκτονική του κάδρου. Οι απαιτήσεις του σκηνοθέτη και η ευθύνη του σκηνογράφου.

Μάθημα  πέμπτο: Ρακόρ, η Βίβλος των Λαθών και η εστίαση στην σημασία που έχουν τα κατάλληλα ρούχα ,οι λεπτομέρειες στα  σκηνικά και ο κρίσιμος ρόλος του script girl.

Μάθημα έκτο: Mapping . Ειδικά στο μάθημα αυτό θα υπάρξουν παραδείγματα από ταινίες του Angh lee.

Το έβδομο και όγδοο μάθημα: αφορούν στη πρακτική των συμμετεχόντων σε γύρισμα ταινίας. Το Σενάριο κι εμείς. Το αποτέλεσμα της ομαδικής πρακτικής άσκησης του σεμιναρίου θα είναι έχει ηλεκτρονική μορφή και θα παραδοθεί σε κάθε συμμετέχοντα μαζί με την Βεβαίωση Παρακολούθησης του Σεμιναρίου τον Απρίλιο του 2018.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ