Το Παραμύθι αποτελεί για κάθε κοινωνία και κάθε εποχή διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Έρχεται να συνδέσει τη Φαντασία με τη Λέξη, τη Λέξη με την Εικόνα δημιουργώντας έναν ολοκαίνουργιο Κόσμο.
Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης
Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη, ώρα: 18:30 – 21:00
Διάρκεια: 8 μαθήματα + 1 εισαγωγικό
Εισαγωγικό μάθημα: Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018
Επίσημη Εναρξη: Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Επινόηση και Συγγραφή Σύγχρονων Παραμυθιών:
Στο Εργαστήρι Αφήγησης και Συγγραφής Παραμυθιού, μέσα από συνεχείς απόπειρες αφήγησης και συγγραφής που αναπτύσσονται μέσα από διαδραστικές ασκήσεις θα μελετήσουμε συστηματικά τα εξής:
- Ανάπτυξη Φαντασίας
- Σύμβολα και Είδη Παραμυθιών
- Δημιουργία Εικόνων στη Φαντασία
- Προφορική και Γραπτή Ανάπτυξη Εικόνων
- Τεχνικές Αφήγησης και Γραφής
- Οι Χαρακτήρες, οι Τόποι, ο Χρόνος και το πέρασμά του
- Μυθική Σκέψη και Μνήμη
- Δομή Παραμυθιών
- Η Θεραπευτική σχέση Αφηγητή και Παραμυθιού
- Η Αφήγηση ως Performance: Η σημασία της Λέξης, της Κίνησης και του Προσώπου
Θα ασχοληθούμε με τις δομές του παραδοσιακού παραμυθιού από όλον τον Κόσμο, θα αφηγηθούμε πολλά παραδοσιακά παραμύθια και θα αναλύσουμε τα σύμβολα ως αφηγηματικά εργαλεία που όρισαν τις απαρχές της ανθρώπινης Φαντασίας και Σκέψης.
Στη συνέχεια θα εμπνευστούμε από τη μέθοδο και τους τρόπους του Τζιάνι Ροντάρι για να επινοήσουμε, να γράψουμε και να αφηγηθούμε σύγχρονα (ή και λιγότερο σύγχρονα) παραμύθια. Μερικές από τις πρώτες ύλες της έμπνευσής μας στον τομέα αυτόν, θα είναι το Ακρωνύμιο, το Φανταστικό Δυώνυμο, το Αυθαίρετο Πρόθεμα, το Δημιουργικό Λάθος, η Παραμυθιακή Σαλάτα, ο Κόσμος από την Ανάποδη.
Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να σχηματίζουμε πρωτότυπους, ανάγλυφους χαρακτήρες που θα δίνουν στις ιστορίες μας ενδιαφέρον και ομορφιά.
Μέσα σε μια ζεστή και λειτουργική ομάδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ξεπηδήσουν αφηγηματικές αρετές που μπορεί να μην είχαμε ποτέ φανταστεί.
Στόχος μια Βραδιά Παραμυθιού ανοιχτή στο κοινό με το πέρας των μαθημάτων για να καλωσορίσουμε την Εαρινή Ισημερία.