Συγγραφή και Αφήγηση Σύγχρονων Παραμυθιών

Σεμινάριο Συγγραφής και Αφήγησης Παραμυθιών

Το Παραμύθι αποτελεί  για κάθε κοινωνία και κάθε εποχή διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Έρχεται να συνδέσει τη Φαντασία με τη Λέξη, τη Λέξη με την Εικόνα δημιουργώντας έναν ολοκαίνουργιο Κόσμο.

Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης

Το σεμινάριο ξεκινάει με έναν κύκλο Pocket Lessons κάθε Κυριακή για 5 + 1 (ΑΝΟΙΧΤΟ) μαθήματα και με Έναρξη: 3/11/2019, ώρες 15:00 – 18:00 (σύνολο 16 ώρες)

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: στο BOOKLAB FESTIVAL – OLVIO THEATRE ώρα 19:00 με 20:00 το Σάββατο στις 19/10 (προηγείται ώρα 18:00 με 19:00 Διαδραστική Γραφή)

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Επινόηση και Συγγραφή Σύγχρονων Παραμυθιών:

Στο Εργαστήρι Αφήγησης και Συγγραφής Παραμυθιού, μέσα από συνεχείς απόπειρες αφήγησης και συγγραφής που αναπτύσσονται μέσα από διαδραστικές ασκήσεις θα μελετήσουμε συστηματικά τα εξής:

  • Ανάπτυξη Φαντασίας (ανοιχτό μάθημα)
  • Σύμβολα και Είδη Παραμυθιών
  • Δημιουργία και Γραπτή Ανάπτυξη Εικόνων
  • Τεχνικές Αφήγηματικές και Ασκήσεις Γραφής
  • Οι Χαρακτήρες, οι Τόποι, ο Χρόνος και το πέρασμά του
  • Μυθική Σκέψη και Μνήμη
  • Δομές Παραμυθιών
  • Η Θεραπευτική σχέση Συγγραφέα / Αφηγητή και Παραμυθιού

Θα ασχοληθούμε με τις δομές του παραδοσιακού παραμυθιού από όλον τον Κόσμο, θα αφηγηθούμε πολλά παραδοσιακά παραμύθια και θα αναλύσουμε τα σύμβολα ως αφηγηματικά εργαλεία που όρισαν τις απαρχές της ανθρώπινης Φαντασίας και Σκέψης.

Στη συνέχεια θα εμπνευστούμε από τη μέθοδο και τους τρόπους του Τζιάνι Ροντάρι για να επινοήσουμε, να γράψουμε και να αφηγηθούμε σύγχρονα (ή και λιγότερο σύγχρονα) παραμύθια. Μερικές από τις πρώτες ύλες της έμπνευσής μας στον τομέα αυτόν, θα είναι το Ακρωνύμιο, το Φανταστικό Δυώνυμο, το Αυθαίρετο Πρόθεμα, το Δημιουργικό Λάθος, η Παραμυθιακή Σαλάτα, ο Κόσμος από την Ανάποδη.

Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να σχηματίζουμε πρωτότυπους, ανάγλυφους χαρακτήρες που θα δίνουν στις ιστορίες μας ενδιαφέρον και ομορφιά.

Μέσα σε μια ζεστή και λειτουργική ομάδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ξεπηδήσουν αφηγηματικές αρετές που μπορεί να μην είχαμε ποτέ φανταστεί.

Στόχος μια Βραδιά Παραμυθιού ανοιχτή στο κοινό  για να καλωσορίσουμε ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ.

ΣΗΜ. Το μάθημα προετοιμασίας για την Βραδιά Παραμυθιού είναι προαιρετικό, με συμβολικό κόστος και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12 ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την Βραδιά Παραμυθιού το ΣΑΒΒΑΤΟ (21/12) του ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ. Αφορά στους μαθητές του σεμιναρίου αλλά και σε όσους έχουν ολοκληρώσει ένα παραμύθι και θέλουν να το παρουσιάσουν στις 21/12/2019.




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ