Συγγραφή και Αφήγηση Σύγχρονων Παραμυθιών

Σεμινάριο Συγγραφής Παραμυθιών και Αφήγησης

Το Παραμύθι αποτελεί  για κάθε κοινωνία και κάθε εποχή διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Έρχεται να συνδέσει τη Φαντασία με τη Λέξη, τη Λέξη με την Εικόνα δημιουργώντας έναν ολοκαίνουργιο Κόσμο.

Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης

Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη, ώρα: 18:00 – 21:00
Διάρκεια: 12 μαθήματα συνολικής διάρκειας 36 ωρών
Συνάντηση Γνωριμίας: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Έναρξη: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτό Μάθημα: Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Παρουσίαση: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21.00

Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αυτοτελώς τα δύο εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού 18.00-19.30 & συγγραφή παραμυθιού 19.30-21.00. Η σύσταση του ΜΠ είναι να το παρακολουθήσει κανείς ως ενιαίο κύκλο.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Επινόηση και Συγγραφή Σύγχρονων Παραμυθιών:

Στο Εργαστήρι Αφήγησης και Συγγραφής Παραμυθιού, μέσα από συνεχείς απόπειρες αφήγησης και συγγραφής που αναπτύσσονται μέσα από διαδραστικές ασκήσεις θα μελετήσουμε συστηματικά τα εξής:

  • Ανάπτυξη Φαντασίας
  • Σύμβολα και Είδη Παραμυθιών
  • Δημιουργία Εικόνων στη Φαντασία
  • Προφορική και Γραπτή Ανάπτυξη Εικόνων
  • Τεχνικές Αφήγησης και Γραφής
  • Οι Χαρακτήρες, οι Τόποι, ο Χρόνος και το πέρασμά του
  • Μυθική Σκέψη και Μνήμη
  • Δομή Παραμυθιών
  • Η Θεραπευτική σχέση Αφηγητή και Παραμυθιού
  • Η Αφήγηση ως Performance: Η σημασία της Λέξης, της Κίνησης και του Προσώπου

Θα ασχοληθούμε με τις δομές του παραδοσιακού παραμυθιού από όλον τον Κόσμο, θα αφηγηθούμε πολλά παραδοσιακά παραμύθια και θα αναλύσουμε σε βάθος τα σύμβολά του και τους τρόπους που καθοδήγησε τις απαρχές της ανθρώπινης Φαντασίας και Σκέψης.

Στη συνέχεια θα εμπνευστούμε από τη μέθοδο και τους τρόπους του Τζιάνι Ροντάρι για να επινοήσουμε και να γράψουμε σύγχρονα (ή και λιγότερο σύγχρονα) παραμύθια. Μερικές από τις πρώτες ύλες της έμπνευσής μας στον τομέα αυτόν, θα είναι το Ακρωνύμιο, το Φανταστικό Δυώνυμο, το Αυθαίρετο Πρόθεμα, το Δημιουργικό Λάθος, η Παραμυθιακή Σαλάτα, ο Κόσμος από την Ανάποδη.

Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να σχηματίζουμε πρωτότυπους και ανάγλυφους χαρακτήρες που θα δίνουν στις ιστορίες μας ενδιαφέρον και ομορφιά.

Μέσα σε μια ζεστή και λειτουργική ομάδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ξεπηδήσουν αφηγηματικές αρετές που μπορεί να μην είχαμε ποτέ φανταστεί.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΕΩΣ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ