Βιωματική Γραφή και Ποίηση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Βιωματική Γραφή: Από το Βίωμα στον Νοσταλγό Ποιητικό μας Εαυτό.

Πόσο συχνά δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στον ποιητικό λόγο να κερδίσει χώρο μέσα μας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να συναντηθούμε με τον έφηβο εαυτό μας που κάποτε σκάρωνε ποιήματα στο σχολείο και τα αφιέρωνε σε αγαπημένα πρόσωπα; Τι μας χωρίζει από την παλιά και ξεχασμένη αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράψαμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο και να οδηγηθούμε μέσα από την γραφή στην ποιητικότητα και τον στοχασμό.

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Πρόγραμμα: Αναμένεται

Διάρκεια: Αναμένεται

Επίσημη Έναρξη: Αναμένεται

Αξία Σεμιναρίου: Αναμένεται

ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της νεοελληνικής Ποίησης το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα. Αφηγηματικές Φόρμες όπως ο Ποιητικός Λόγος, το Στοχαστικό Κείμενο και ο Μονόλογος κάνουν τον προσωπικό μας λόγο να μετουσιώνεται σε τέχνη. Θα επιχειρηθεί ο κάθε συμμετέχων να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης. Παράλληλα, να μάθει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβεί συνειδητά.

Η ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΝΕΟΥ ΠΟΙΗΤΗ:

Εμβαθύνοντας δημιουργικά και συστηματικά στους κανόνες της Ελληνικής γλώσσας, στη γραμματική, στη σύνταξη, στο γλωσσικό πλούτο (όλα αυτά που συνθέτουν το ύφος και αποτελούν την υποσυνείδητη υπογραφή κάθε δημιουργού) θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις, θα προκαλέσουμε τη γλώσσα και θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα. Στον φετινό κύκλο σεμιναρίων Βιώματος και Ποιητικού Λόγου θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό. Θα τα γνωρίσουμε θεωρητικά, πρακτικά (επίλεκτα ποιητικά κείμενα) και μέσω στοχευόμενων ασκήσεων γραφής, τόσο σε ποιητικό λόγο, όσο και σε στοχαστικό κείμενο. Μέσω αυτής της κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βάλουμε την υπογραφή μας σε κείμενα που εκφράζουν σε βάθος την προσωπική μας “φωνή”.

ΣΤΟΧΟΣ: Ποιητικότητα του βιωμένου συναισθήματος και Στοχασμός που εκφράζεται λακωνικά στο χαρτί και απευθύνεται στον καθημερινό μας τρόπο να εκφραζόμαστε μέσω της Δημιουργικής Γραφής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ