Τομέας : Διήγημα / Μικρή λογοτεχνική φόρμα
Από τον Τσέχωφ στον Τσέχωφ κι από τον Βιζυηνό στον Βιζυηνό! Το μαχαίρι στο κόκαλο των τεχνικών δημιουργικής γραφής, μέσα από μια λούπα αναγνώσεων και σχολίων πάνω σε γνωστά και λιγότερο γνωστά κείμενα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γιάννης Κωνσταντινίδης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: 10 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18:00 – 21:00 – ΕΝΑΡΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/4/2011
ΤΙΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 350€, για μέλη και φοιτητές 300€
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν σε ένα διπλό παιχνίδι ανάγνωσης – συγγραφής το οποίο κινείται σε δύο άξονες : εκείνον της ανάλυσης κειμένων γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και εκείνον της παρουσίασης κειμένων που θα γράφουν για κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες.
Και στις δύο περιπτώσεις, το ζητούμενο είναι η προσέγγιση θεμελιωδών κεφαλαίων της θεωρίας της δημιουργικής γραφής, όπως :
-
Οι πηγές έμπνευσης: από που και πως αντλείται υλικό για τη συγγραφή μιας ιστορίας.
-
Το στίγμα του Χώρου και του Χρόνου: τεχνικές και ιδέες για ουσιαστικές αναφορές στον τόπο και τον χρόνο που συμβαίνουν τα πράγματα. Το γαλήνιο συνεχές και οι συναρπαστικές ασυνέχειες.
-
Το «χτίσιμο» ένα χαρακτήρα: Η «εφεύρεση», η ακμή και το τέλος ενός «πρωταγωνιστή». Η αναζήτηση εκείνου που ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος. Ο συγγραφέας σε τροχιά γύρω από τους ήρωες του.
-
Η πλοκή: Στρατηγική οργάνωσης και δόμηση της. Το σημαντικό. Το ασήμαντο, καθώς μεγαλώνει στο «λογοτεχνικό μικροσκόπιο». Το πραγματικά «φανταστικό» και το «φανταστικά» πραγματικό. Σασπένς και διαχείριση δράσης. Η λογική συνοχή (και οι αντοχές της σε δύσκολες περιστάσεις).
-
Το Εγώ και οι ρόλοι του. Το μασκοφόρο εγώ. Η τρίτη άποψη και ο ρόλος εκείνου που την εκφράζει.
-
Η «σκηνή»: Όταν το πεζό «μιλάει». Αληθινοί και αληθοφανείς διάλογοι.
-
Η αρχή και το τέλος: Που βρίσκεται το «ήμισυ του παντός»; Θέματα τεχνικής και πιθανές επιλογές.
-
Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: το ύφος, το στυλ και η διαχείριση του λεξιλογίου.
Ο κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι, στο τέλος των συναντήσεων της Παρασκευής, καθένας από τους συμμετέχοντες να έχει στα χέρια του δώδεκα δικά του ολοκληρωμένα, αυτοτελή κείμενα, ή δώδεκα κείμενα που θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης φόρμας. Για το λόγο αυτό, το κύριο κριτήριο επιλογής όσων παρακολουθήσουν το εργαστήριο είναι η διάθεση και η διαθεσιμότητά τους να γράψουν. Οι εκάστοτε ασκήσεις δημιουργικής γραφής θα εντάσσονται πλήρως στα πλαίσια του ελεύθερης έμπνευσης πεζού, που θα επιλέγει να γράψει ο κάθε συμμετέχων. Οι προσωπικές κατευθύνσεις -που θα δίνονται κάθε φορά- έχουν καθαρά «εφεδρικό χαρακτήρα», δεδομένου ότι στόχος είναι η ανάδειξη του αυθορμητισμού της έμπνευσης και του προσωπικού στυλ γραφής του καθενός.