Από το Χαρτί στη Σκηνή – Σεμινάριο Διασκευής Θεατρικού Έργου

seminario-theatrikis-diaskevis

Ένα εργαστήριο θεατρικής διασκευής σκοπεύει να καταδείξει πώς γίνεται η μετατροπή ενός λογοτεχνικού έργου σε θεατρικό κείμενο με έμφαση στις τεχνικές προσαρμογής από το ένα είδος στο άλλο. Και φυσικά συνδέει και τα στοιχεία της δραματοποίησης μέσα στην ύλη του.

Εισηγητές: Όλια ΛαζαρίδουΘράσος Καμινάκης

Συνάντηση Γνωριμίας με τους συμμετέχοντες: Τρίτη 15/3/2022, ώρα 19:00

Έναρξη: 29 Μαρτίου 2022

Διάρκεια: 6 τρίωρα διαδικτυακά μαθήματα

Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη, 18:30 έως 21:00

Κόστος Συμμετοχής: 240€ + ΦΠΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

• Τι μεταφέρεται από ένα λογοτεχνικό έργο στο Θέατρο;
• Ποια στοιχεία από την αφήγηση γίνονται διαλογικά;
• Ποιους χαρακτήρες θα χρησιμοποιήσουμε και ποιοι θα αποκτήσουν πιο βαρύνοντα ρόλο;
• Πως η δομή της ιστορίας μεταμορφώνεται με βάση τις απαιτήσεις του θεατρικού λόγου;

Η πρακτική μας θα γίνει σε ένα διήγημα BONSAI σε συνεργασία με τον ίδιο τον συγγραφέα. Παράλληλα η Όλια θα μας προτείνει κειμενα της λογοτεχνίας που μπορούν να γίνουν θεατρικά έργα ενώ και κάθε σπουδαστής μπορεί να κάνει ανάλογες προτάσεις για το υλικό που θέλει να δουλέψει.
Αναπόδραστα θα ασχοληθούμε με τα στοιχεία της δραματοποίησης για να κατανοήσουμε τον τρόπο της μεταγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου στη σκηνή.

Εργαλεία μας και κλειδιά για αυτήν τη δημιουργική διαδικασία είναι: η δράση, ο διάλογος, η πλοκή, οι συγκρούσεις, οι δραματικές καταστάσεις και γεγονότα μέσα στο λογοτεχνικό κείμενο, αλλά πρωτίστως οι χαρακτήρες, οι ίδιοι οι λογοτεχνικοί ήρωες που θα ζωντανέψουν ως ρόλοι επί σκηνής.

Το σεμινάριο βάζει μια προοπτική: Ένα από τα έργα που θα προκύψουν από τους συμμετέχοντες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να το δοκιμάσουμε να ανέβει στη σκηνή σε θεατράκι της Αίγινας πάντα με τη συνεργασία της Όλιας και του Θράσου.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε σκηνοθέτες, συγγραφείς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, μαθητές δραματικών σχολών, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς και σε όποιον επιθυμεί να έρθει σ’ επαφή με τη θεατρική διασκευή και δραματοποίηση πεζών λογοτεχνικών κειμένων.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ