Στιχοποίηση για την Δημιουργία Τραγουδιών

«ΣΤΙΧΟΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια από Μικρές Καθημερινές Αφορμές»

Για νέους στιχουργούς που αναζητούν να έρθει το έργο τους στο φως μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Εισηγητής: Κώστας Φασουλάς 

Παρουσίαση: Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 Ώρα 20:00-21:00

Πρόγραμμα: 8 συναντήσεις, κάθε Πέμπτη ώρες 20:30 – 23:30 (24 διδακτικές ώρες) 

Ημέρα Έναρξης: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Η “πρώτη” ύλη του μαθήματος για τα 8 μαθήματα:

Με τον νεολογισμό Στιχοποίηση ορίζουμε τον ιδιότυπο χαρακτήρα που έχει το σεμινάριο αυτό αναζητώντας τα όρια και τις σχέσεις ανάμεσα σε όσους γράφουν ποιητικό λόγο που μελοποιείται και έμμετρα στιχουργήματα για τραγούδια.

Μέσα από μια τέτοια ζύμωση και με τη θεματολογία που αγγίζει το σεμινάριο:

 • Το ασήμαντο γίνεται σημαντικό.
 • Το φευγαλέο καθρεπτίζεται ως παράσταση ζωής.
 • Το λίγο της στιγμής μεταφράζεται σε ζωντανό της ψυχής χρόνο.
 • Η τυχαία λέξη «διαβάζεται» ως αφετηρία ενός στιχουργικού κόσμου.
 • Το μικρό και αναίτιο ανάγεται ως εστία παρατήρησης και στοχασμού.
 • Τα απλά και ανθρώπινα γίνονται υπερβατικά.
 • Και όλα αυτά μαζί γίνονται τραγούδια που αναζητούν το κοινό τους.

Ιδού ο ενδεικτικός πυρήνας ενός Χειμερινού κύκλου μαθημάτων για τον Έμμετρο Λόγο με εισηγητή τον Κώστα Φασουλά. Είναι οι Μικρές Αφορμές, που γεννούν τις μεγάλες αιτίες για τη δημιουργία ενός ελεύθερου στίχου ή ενός έμμετρου υλικού που μπορεί να γίνει και τραγούδι. Είναι οι Μικρές Αφορμές, που φτιάχνουν το σκηνικό μιας καινούριας ποιητικής ή στιχουργικής διαδρομής, με σταθμό το λόγο, όπως αυτός «συνομιλεί» με τη μουσική.

Τρίτη στη σειρά περίοδος που το σεμινάριο του Κώστα Φασουλά «ανθεί» στο Θησείο, με το χαρακτηριστικό του ύφος και την πρόθεση να μην διακρίνει ανάμεσα σε «αρχάριους» και «προχωρημένους» στην Στιχουργική Τέχνη αλλά να επιλέγει τους συμμετέχοντες σε αυτό με μόνο κριτήριο την Έφεση στον Έμμετρο Λόγο και την Επιθυμία για πρόοδο και εξέλιξη της τεχνικής που κάθε νέος στιχουργός διαθέτει.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ & ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 • Όλοι οι συμμετέχοντες στο τμήμα, γίνονται εκ περιτροπής δημιουργοί και αποδέκτες των εργασιών του σεμιναρίου και κάθε Πέμπτη και συζητούν την καλλιτεχνική παραγωγή του τμήματος.
 • Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με τρόπο τέτοιο ώστε με το πέρας του σεμιναρίου να έχουν όλοι τους δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό Portfolio που θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη και μια προσωπική τους πρόταση για ένα ενιαίο θεματικό έργο προς έκδοση με αφορμή τις Μικρές Καθημερινές Αφορμές.
 • Υλικό των μαθητών του τμήματος βρίσκεται ήδη στα χέρια του συνθέτη Νότη Μαυρουδή που ετοιμάζει την νέα του δισκογραφική δουλειά από το τμήμα της Στιχοποίησης. Ο Νότης Μαυρουδής και φέτος παραμένει επίτιμος καλεσμένος του Κώστα Φασουλά.
 • Νέα συνθήκη της χειμερινής περιοδου η συνεργασία της τραγουδοποιού Αρετής Κοκκίνου με το τμήμα που στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός άλμπουμ με υλικό αποκλειστικά από την ομάδα της Στιχοποίησης.
 • Τα είδη του Λόγου που βάσει ενδιαφέροντος συμμετεχόντων, μπορούν να εξεταστούν στο σεμινάριο είναι:
Ελεύθερος Στίχος (χωρίς ρίμα & μέτρο)

 

Στίχος για Τραγούδι (έμμετρος λόγος)

 

Πεζοτράγουδο

 

Ποίηση

 

Χάϊκου

 

Ελεύθερο Κείμενο

 

  

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ