Εργαστήριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών 2017-18

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Εργαστήριο Στιχουργικής “Κύκλοι Τραγουδιών”. Δύο Εργαστήρια σε ένα κοινό δημιουργικό στόχο: την ολοκλήρωση ατομικών κύκλων τραγουδιών από τους συμμετέχοντες.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη
Πρόγραμμα και των δύο Ενοτήτων: Κάθε Τετάρτη, ώρα έναρξης: 18:30 
Διάρκεια: 6 Μαθήματα Προετοιμασίας στην Α’ Ενότητα + 8 Μαθήματα ανά Τμήμα στην Β’ Ενότητα
Έναρξη Α’ Ενότητας: 20 Σεπτεμβρίου & Έναρξη Β’ Ενότητας: 8 Νοεμβρίου

Κύκλοι Τραγουδιών

Α’ Ενότητα:

Ενιαίο Τμήμα Προετοιμασίας που απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές

Πρόγραμμα: Κάθε Τετάρτη για 6 συναντήσεις, από 18:30 – 21:00

Έναρξη: Τετάρτη 27/9/2017

Η ΔΟΜΗ: Οι σπουδαστές καλούνται με την καθοδήγηση της Φωτεινής Λαμπρίδη , να μελετήσουν τη γραφή και το έργο των πιο σημαντικών στιχουργών και να γράψουν δικά τους στιχουργήματα ορμώμενοι από αυτούς. Οι σπουδαστές καλούνται να διεισδύσουν στη φόρμα, το περιεχόμενο, το ύφος και τις θεματικές εμμονές του κάθε δημιουργού και να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους και τα στιχουργήματά τους.

Β’ Ενότητα: Έναρξη 8 Νοεμβρίου 2017

Δύο Ολιγομελή Τμήματα προχωρημένων σπουδαστών

Πρόγραμμα: Δύο Τμήματα, έκαστον  Κάθε δεύτερη Τετάρτη εκάστου μηνός για 8 συναντήσεις σε κάθε τμήμα, Τμήμα Α’ 18:30 – 20:30 & Τμήμα Β’ 20:30 – 22:30

Έναρξη Α’ Τμήμα & Β’ Τμήμα: Τετάρτη 08/11/2017

ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ – Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ – ΑΠΟΓΕΥΜΑ 18:30-20:30
08/11, 29/11, 13/12, 10/01/2018, 24/01, 07/02, 21/02, 07/03

ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ – Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ – ΒΡΑΔΥ 20:30-22:30
08/11, 22/11, 06/12, 20/12, 17/01/2018, 31/01, 14/02, 28/02

Η ΔΟΜΗ: Οι σπουδαστές καλούνται να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας και να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο δέκα τραγουδιών. Παράλληλα μελετάμε σπουδαίους δίσκους – δείγματα αυτής της φιλοσοφίας . Κύκλους τραγουδιών ενός συνθέτη , ενός στιχουργού. Οι σπουδαστές καλούνται να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας με έναν συνθέτη. Στο τέλος της ενότητας τα στιχουργήματα που θα επιλεγούν θα μελοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στην ετήσια συναυλία «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ».

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου.

Δείτε εδώ το υλικό από περασμένες συναυλίες που προέκυψαν από το εργαστήριο αυτό. Ας σημειωθεί πως σημαντικοί Έλληνες Συνθέτες μελοποίησαν τους νέους στιχουργούς μας ενώ τέσσερις μαθητές του τμήματος διακρίθηκαν ως τώρα στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ αλλά και πολλοί ακόμη στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

 

Λίγα λόγια για το Ύφος στο Εργαστήριο: Κύκλοι Τραγουδιών

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα (Α’ Ενότητα)

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας Α’ : Στην πρώτη ενότητα οι σπουδαστές παράλληλα με τις βιωματικές Ασκήσεις Ύφους καλούνται να προετοιμαστούν ώστε στη Β’ Ενότητα – έκαστος –  να δημιουργήσουν έναν ατομικό κύκλο τραγουδιών πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους.

Β’ Ενότητα: Ολοκλήρωση Ατομικού Στιχουρχικού Project

Δουλεύουμε και μετά ακούμε και συζητάμε τα τραγούδια που θα γράψουμε πάνω σε μια ενιαία θεματική που ο καθένας μας θα επιλέξει με ένα διαδραστικό τρόπο σε συνεργασία με τη συντονίστρια. Γινόμαστε πια οι δημιουργοί των προσωπικών μας κύκλων τραγουδιών που αναζητούν τους συνθέτες τους, εκείνους τους μουσικούς που θα γνωρίσουν το έργο μας και εμπνευσμένοι από αυτό θα μελοποιήσουν τουλάχιστον ένα από τα τραγούδια του ατομικού μας κύκλου.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας B’:

Οι σπουδαστές στη δεύτερη ενότητα καλούνται να βρουν (με τη βοήθειά και την καθοδήγησή της συντονίστριας) το θέμα για ένα προσωπικό, πλέον κύκλο τραγουδιών, όπου κάθε στιχουργός θα στοχεύει μέσα από ένα εναίο θεματικά και υφολογικά project να συναντηθεί στο άμεσο μέλλον με το μουσικό του και να συνδημιουργήσουν. Οι σπουδαστές αφήνουν πίσω τη χαρά της ομαδικής συν-δημιουργίας μπροστά στην προοπτική της συνάντησής τους με το μουσικό τους Alter Ego. Ο μόνος τρόπος – πέρα από την τύχη – για να φέρεις πιο κοντά αυτή την πιθανότητα είναι το ίδιο σου το έργο, είναι η ΘΕΣΗ που παίρνεις για τα πράγματα μέσα από τη δουλειά σου και το πνεύμα της.

Σε ποιους απευθύνεται: Το Εργαστήριο για τη δημιουργία κύκλων τραγουδιών απευθύνεται σε προχωρημένους στη στιχουργική τέχνη, ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για την ολοκλήρωση μιας ενότητας τραγουδιών. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Β’ Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει την Α’ Ενότητα ή συνεργαστεί με την εισηγήτρια – θα ήταν σκόπιμο να καταθέσουν Ντοσιέ, με τρία τουλάχιστον τραγούδια τους, το αργότερο ως ΤΕΤΑΡΤΗ 8/11/2017.

Δικαίωμα Συμμετοχής a priori και στις δύο ενότητες έχουν οι:

  • Μαθητές Στιχουργικής Προηγούμενων Ετών στο Μ.Π.
  • Μαθητές Στιχουργικής στα τρέχοντα τμήματα Στιχουργικής & Δημιουργικής Γραφής (μέσα από ενδεικτικό ΝΤΟΣΙΕ)
  • Μαθητές Στιχουργικής από παρεμφερείς χώρους και πυρήνες, όπως και όσοι γράφουν στίχο και έχουν πίσω τους όγκο στιχουργικής δουλειάς (ΝΤΟΣΙΕ), ανεξαρτήτως αν έχουν ποτέ παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ