Εισαγωγή στο Βιωματικό Θέατρο

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Μια εσωτερική διαδικασία, με την βοήθεια του θεάτρου και της τέχνης ώστε να αναγνωρίσουμε και να αγαπήσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας μέσα από τον λόγο, την φωνή και την σκέψη, τον αυτοσχεδιασμό, την επινόηση, την σωματική έκφραση και την φαντασία.

Συντονιστής: Θράσος Χριστόπουλος
Έναρξη Σεμιναρίου: 12 Ιουλίου 2017 για 4 δίωρα αυτοτελή μαθήματα.
Ώρες: Τετάρτη 12 / 7 / 2017 Α’ Μάθημα 18:00 – 20:00 & Β’ Μάθημα 20:15 – 22:30 & Τετάρτη 19 / 7 / 2017 Γ’ Μάθημα 18:00 – 20:00 & Δ’ Μάθημα 20:15 – 22:30

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το θέατρο είναι φυσική ενασχόληση του ανθρώπου, καθώς ελκύεται από το παιχνίδι ρόλων, κάτι που ασυνείδητα μαθαίνουμε όλοι κι εξασκούμε σ όλη μας τη ζωή, μέσα από το «Θέατρο της Καθημερινότητας».
Βαθύτερος στόχος του Θεάτρου είναι η γνώση του εαυτού μας και η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικής πλευράς του καθένα μας. Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο μάθησης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Διευκολύνει την συναισθηματική εξέλιξη, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την επινόηση, την σωματική έκφραση, τον λόγο, την φωνή και την σκέψη. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθά στην κατανόηση των δημιουργικών μέσων έκφρασης. Επίσης βοηθά στην κοινωνικοποίηση δια μέσου της ομάδας, με έναν βιωματικό και άμεσο τρόπο όπως ο σεβασμός και η αλληλοεπίδραση μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων, ιδεών και απόψεων. Αναπτύσσεται η ικανότητα της γρήγορης σκέψης, αλλά και της συγκέντρωσης καθώς ο συμμετέχων παρακολουθεί και ακούει τους συμπαίκτες του.

Βιωματική μελέτη ρόλου:
Για την μελέτη ρόλου υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι.
Ποιος, πού, πότε και πώς; Γνωρίζοντας την ηλικία και τον χαρακτήρα του ρόλου, τις επιρροές για την διαμόρφωση της προσωπικότητας, την κοινωνική του θέση, τις σχέσεις και τις αλληλοεπιδράσεις με το περιβάλλον του (τους υπόλοιπους χαρακτήρες και την κοινωνία).
Ο τόπος και ο χρόνος δράσης. Να μελετηθεί ο συγγραφέας και οι επιρροές του, τι γινόταν εκείνη την χρονική περίοδο στην χώρα και τελικά να κατανοήσει και να αγαπήσει τον χαρακτήρα. Να βρει αν «κουμπώνουν» και με πιο τρόπο οι προσωπικές του εμπειρίες-παραβολές, ποια κομμάτια της συναισθηματικής του μνήμης αφυπνίζονται, ποια είναι ωφέλημα και πώς να τα ελέγξει.
Με αυτή τη μέθοδο του βιωματικού θεάτρου ξεκινάμε λίγο πιο πριν από όλα αυτά. Πριν «βγει» για να ξεκινήσει την μελέτη του ρόλου, να μάθει πρωτίστως από πιο ρόλο «βγαίνει». Κάνοντας ακριβώς το ίδιο για τον ίδιο του τον εαυτό: Ποιος ρόλος είσαι στην καθημερινότητα και πόσους ρόλους λειτουργείς; Να γνωρίσεις και να κατανοήσεις τις επιρροές των συμπεριφορών σου και ποιες σκέψεις κρύβονται πίσω. Μελετώντας το περιβάλλον σου και τις αξίες που έδωσες. Έτσι ώστε να αναγνωρίσεις και αγαπήσεις βαθύτερα τον εαυτό σου και τελικά να γίνεις ένα ξανά με σένα!
Όλη αυτή η εσωτερική διαδικασία, με την βοήθεια του θεάτρου και της τέχνης, κυλά ομαλά, ανώδυνα και ευχάριστα.

Βιωματική μελέτη έργου:
Ένα έργο κρύβει διάφορα μηνύματα. Διηγείται και εξιστορεί μια ιστορία. Η ομάδα που ενσαρκώνει τους χαρακτήρες και το έργο επί σκηνής, θα πρέπει να αφηγείται την ίδια ιστορία, κοιτώντας με την ίδια ματιά. Η ομάδα μπορεί να αποτελείται από ένα σύνολο ηθοποιών ή επίσης και από έναν ρόλο (μονόπρακτο), μιας και υπάρχουν διάφοροι συντελεστές (σκηνοθέτης, σκηνογράφος, φροντιστής κτλ) που ο καθένας φέρνει την δική του ενέργεια.
Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης του έργου, δουλεύεται μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας, επιλέγοντας τόπο και χρόνο, τοποθετώντας το έργο στα επιλεγμένα σημεία. Ο τόπος και ο χρόνος επιλέγεται με βάση κάποιας σημαντικής αλλαγής που έγινε στον τόπο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κοινωνικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά και πως επηρέασε αυτό τους ανθρώπους εκείνης της περιόδου.
Με αυτό τον τρόπο οι χαρακτήρες του έργου ζωντανεύουν, βιώνοντας τους με έναν άλλο τρόπο σε διάφορες πτυχές τους και με μεγαλύτερη κατανόηση. Όταν τελικά το έργο έρχεται στην κανονική του χρονική περίοδο και τόπο, μπορεί να ενσαρκωθεί και αφηγηθεί ολοκληρωμένο, έχοντας ανοίξει περισσότερους δρόμους εντός, πατώντας σταθερά μέσα μας.
Με αυτή την μέθοδο του βιωματικού θεάτρου, μπορούμε να ασχοληθούμε με το αρχαίο και το κλασικό θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού κύκλου σε 2 φάσεις:
Α΄ φάση: την εισαγωγή στο Βιωματικό Θέατρο που θα βιώσουμε στο παρόν σεμινάριο γνωρίζοντας πως μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τον εαυτό μας μέσα από ένα βιωματικό τρόπο προσέγγισης έργων και ρόλων.
Β’ φάση: σε μια δεύτερη ταχύτητα που θα μπορούσε να διαρκέσει για 3 έως 4 μήνες θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε με το πέρας των μαθημάτων στην κοινή απόφαση να παρουσιαστεί αυτή η εμπειρία σε παράσταση.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ