Εργαστήρι Καλλιγραφίας

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η Καλλιγραφία είναι μία μορφή τέχνης που την συναντάμε πολλούς αιώνες πίσω και που διατηρεί την υπεροχή της μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα, το γράμμα παίρνει άλλη μορφή, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγνωσιμότητα του, όσο η αισθητική, η κίνηση, η συνοχή του.

Εισηγήτρια: Ελπίδα Ζαχαράκη

Πρόγραμμα: Κάθε Σάββατο, ώρα 15:00-18:00

Διάρκεια: 8 μαθήματα συνολικής διάρκειας 24 ωρών

Δυνατότητα Ένταξης: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Επίσημη Έναρξη: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Καλλιγραφίας

Στο εργαστήρι αυτό θα διδαχθούν οι βασικές αρχές για την σωστή μορφή των γραμμάτων, τεχνικές και η τοποθέτηση τους με αρμονικό τρόπο ώστε η τελική σύνθεση να αποτελέσει έργο τέχνης.

Θα διδαχθούν 4 γραφές, σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Η Copperplate,ή αλλιώς Αnglaise του 18ου αιώνα, η οποία έχοντας διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες, διδάσκονταν στα σχολεία και είναι μία γραφή ρέουσα και πολύ εκλεπτυσμένη. Η δεύτερη γραφή, η Textura ή αλλιώς πιο γνωστή η Γοτθική, είναι μία γραφή που διήρκεσε πολλούς αιώνες και χαρακτήρισε την δυτική Ευρώπη με το αυστηρό και επιβλητικό ύφος της. Η Βυζαντινή Κεφαλογράμματη του 8ου αιώνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε τίτλους ελληνικών λειτουργικών βιβλίων και καθόρισε την γραφή των Σλαβονικών χωρών. Τέλος, θα πάμε ακόμη πιο πίσω, στην Uncial του 4ου αιώνα, η οποία έθεσε αρκετές από τις βάσεις του δυτικού αλφαβήτου που ξέρουμε τώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε πένες, μελάνια και χαρτιά.

Δομή των 8 Μαθημάτων: 

1. Αντιμετώπιση των γραμμάτων ως σχήματα, εξοικείωση με το εργαλείο και τις χρήσεις του, εξάσκηση στις βασικές γραμμές και εισαγωγή στα γράμματα της Copperplate, πεζά. γράμματα. Λατινικό αλφάβητο πρακτική στην Copperplate, κεφαλαία γράμματα.
2. Εισαγωγή στο Ελληνικό αλφάβητο της Copperplate, πεζά γράμματα.
3. Συνέχεια πρακτικής, κεφαλαία γράμματα. Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Copperplate.
4. Εισαγωγή στην Textura, βασικές γραμμές και πεζά γράμματα.
5. Πρακτική στην Textura, κεφαλαία γράμματα & Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Textura.
6. Εισαγωγή και πρακτική στον Σιναϊτικό κώδικα και την Uncial.
7. Πρακτική και εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα.
8. Επιλογή γραφής, πειραματισμός και τελικό έργο.

ΥΛΙΚΑ

  1. Μπλοκ με λευκά φύλλα 60γρ. (στο Πλαίσιο ή Ευριπίδη. Προσοχή όχι ρυζόχαρτο.)
  2. Τετράδιο Claire Fontaine Καλλιγραφίας (θα το βρείτε σίγουρα στο βιβλιοπωλείο Ευριπιδης)
  3. Κονδυλοφόρο– μπορείτε να βρείτε σε τρία σημεία με διάφορες τιμές.  Μπουμπουλίνας 8, Στουρνάρη 29 και Ηπείρου 5 (όλα είναι στα Εξάρχεια και πολύ κοντινά μεταξύ τους)
  4. Μύτη καλλιγραφίας GEO. W. HUGHES No 775 EF BIRMINGHUM(πείτε στην κ. Αρχοντούλα ότι είστε από την Ελπίδα και θα σας δείξει) – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 8, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Χαρτικά-Γραφική Ύλη)
  5. Μύτη καλλιγραφίας BRAUSE & CO No180 ISERLOHN 2m/m ή μύτη Νο13 2,05 mm (αυτή η μύτη είναι πλακέ γενικά)– ΗΠΕΙΡΟΥ 5, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Αrt Time)
  6. Μολύβι, γόμα, χάρακαςΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ