Εργαστήριο Στίχου & Τραγουδιού / Μικρό Μουσικό Σχολείο 2018 – 2019
Μετά από μια δωδεκαετία γεμάτη επιμορφωτικά σεμινάρια για την Στιχουργική Τέχνη και το Τραγούδι που έγραψε ως εποχή την δική της ιστορία το Μικρό Πολυτεχνείο με το Μικρό Μουσικό Σχολείο του συνεχίζουν την ερευνητική και πειραματική εργασία γύρω από το Ελληνικό Τραγούδι στις νέες του συνθήκες.
Εισηγητές: Θράσος Καμινάκης & Νίκος Κολλάρος
Νέα Δυνατότητα Ένταξης στις 9/1/2019 και παρακολούθησης μετά ανά κύκλο στις ημερομηνίες: 20/2/2019 & 3/4/2019 & 15/5/2019.
Πρόγραμμα: 16 συνεδρίες τις Τετάρτες – 6 θεματικοί κύκλοι και μαθήματα ανά 15 μέρες 20:00–21:30 με μαθήματα Στίχου & 21:30–23:30 με μαθήματα για Τραγουδοποιούς.
Αναλυτικά: τα μαθήματα για το 2018 τις Τετάρτες (α’ κύκλος:) 14, 28/11 & 12/12. Για το 2019 τις Τετάρτες (β’ κύκλος:) 9, 23/1 & 6/2, (γ’ κύκλος:) 20/2, 6 & 20/3, (δ’ κύκλος) 3, 17/4 & 8/5, (ε’ κύκλος:) 15, 22, 29/5 & (στ’ κύκλος – Closing:) 5/6. Ακολουθεί απολογισμός του σεμιναρίου εντός Ιουνίου με παρουσίαση υλικού.
Το Εργαστήριο Στίχου & Τραγουδιού / Μικρό Μουσικό Σχολείο 2018 – 19
Τα φετινά σεμινάρια που αφορούν τον Στίχο και την Τραγουδοποιία λειτουργούν με τις δύο θεματικές ενότητες (στίχος και μουσική) να αποτελούν η μία συνέχεια της άλλης, ώστε να δημιουργούνται εκπαιδευτικοί άξονες διακριτοί και αλληλοσυμπληρούμενοι. Σκοπός της συνεργασίας αυτής των δύο αντικειμένων μέσα στο ίδιο σεμινάριο είναι στίχο και τραγούδι να μάθουμε να το κοιτάμε σφαιρικά και ενιαία. Πως δηλαδή ένας στιχουργός βρίσκει το θέμα, «σκάβει» το άσπρο χαρτί και δίνει την πρώτη γραφή. Και στη συνέχεια πως το πρώτο αυτό κείμενο το μεταμορφώνει ο τραγουδοποιός, ο τραγουδιστής, ο συνθέτης σε τραγούδι. Ανά 3 ή 4 συναντήσεις ένας θεματικός κύκλος (μπαλάντα, μελοποιημένη ποίηση, θεατρικό τραγούδι, παραμυθοτράγουδο, κλπ) με συνεχόμενα τεχνικά μαθήματα Στιχουργικής & Τραγουδοποιίας, ανά δεύτερη εβδομάδα.
Αναλυτικά οι Τετάρτες του ΜΙΚΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2018 – 19:
Στιχουργική το απόγευμα: Ο στιχουργός Θράσος Καμινάκης με την εμπειρία χρόνων στη διδασκαλία ενός τομέα όπως η Στιχουργική θα ορίζει την άσκηση με θέμα για το οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δουλέψουν για να παρουσιάσουν υλικό στην βραδινή ζώνη.
Τραγουδοποιία το βράδυ: Ο συνθέτης Νίκος Κολλάρος, από τη μεριά αυτού που δέχεται το στίχο, τα βράδια θα εξετάζει ποια στοιχεία τεχνικά και όχι μόνο πληρούνται ώστε ο στίχος μας να μελοποιηθεί. Στην πρώτη συνάντηση κάθε κύκλου οι μουσικοί και τραγουδοποιοί της ομάδας θα αναλαμβάνουν στίχους που θα πρέπει να φέρουν ως ολοκληρωμένα τραγούδια ενώ στη συνέχεια θα βλέπουν τις μουσικές που θα έχουν δώσει στους στιχουργούς της ομάδας να αποκτούν τον στίχο που τους ταιριάζει καλύτερα. Στην καταληκτική συνάντηση του κάθε αυτόνομου θεματικού κύκλου ένας ξεχωριστός καλεσμένος θα μοιράζεται μαζί μας ανάλογα με την ιδιότητά του τον αντίκτυπο από τα γραπτά και τα τραγούδια μας.
Οι Καλεσμένοι στο ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2018 – 19
Η Μαρία Παπαγεωργίου θα εκτιμήσει τα παραγόμενα κείμενα, το έμμετρο υλικό δηλαδή από το ρόλο της τραγουδοποιού και της ερμηνεύτριας (ΘΕΜΑ: Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ), ο Άγγελος Αγγέλου από το ρόλο του συνθέτη και συγγραφέα παιδικών τραγουδιών και βιβλίων (ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΡΑΓΟΥΔΟ), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου από το ρόλο του θεατρικού σκηνοθέτη (ΘΕΜΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ) και η Δήμητρα Γαλάνη από την μεριά της μουσικής επιμέλειας για θεατρικό έργο, η Ρίτα Αντωνοπούλουαπό το ρόλο της επαγγελματία τραγουδίστριας (ΘΕΜΑ: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΥ), ο Αλέξανδρός Εμμανουηλίδηςαπό το ρόλο του κατασκευαστή τραγουδιών (ΘΕΜΑ: ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ), και τέλος ο Άγγελος Σφακιανάκης από το ρόλο του μουσικού παραγωγού (ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ).
Η 12ετής πορεία ως Σήμερα:
2006 -7 Η Λήδα Χαλκιαδάκη προτείνει στο ΜΠ ένα ερευνητικό εργαστήριο για τον στίχο με καλεσμένους τους Ορφέα Περίδη, Ανδρέα Θωμόπουλο, Μαρίζα Κωχ, Θοδωρή Κοτονιά (Μακρινά Ξαδέρφια) και άλλους.
2007 – 2010 Η Δήμητρα Γαλάνη εποπτεύει τα τμήματα Στιχουργικής που συντονίζει ο Θράσος Καμινάκης. Τότε ξεκινούν οι συναυλίες στο τέλος κάθε σεζόν που φέρουν τον εύγλωττο τίτλο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» για τρία χρόνια στο Booze Cooperativa, στο Almaz, στην Αυλαία. Στον συντονισμό των τμημάτων συνεργάζονται μουσικοί όπως οι Γιώργος Στεφανακίδης & Ανδριανός Νόνης και οι Απόστολος Καλτσάς (Υπόγεια Ρεύματα) & Κώστας Χατζόπουλος (ANEMOS).
2009 – 2012 Η στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη αναλαμβάνει μαζί με τον Θράσο Καμινάκη τον συντονισμό των εργαστηρίων. Μαθητές δουλεύουν για τον πρώτο διαγωνισμό στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ και την πρώτη χρονιά στο διαγωνιστικό για νέους στιχουργούς σαρώνουν τα βραβεία (Ανθή Μητροπούλου, Αθηνά Σπανού, Βίκυ Λαμπίρη) ενώ παράλληλα στον διαγωνισμό της Μικρής Άρκτου ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ στην κατηγορία Παιδικό Τραγούδι ξεχωρίζουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα οι νέοι στιχουργοί του ΜΠ.
2012 – 2016 Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου διαδέχεται τον ρόλο που είχε η Δήμητρα Γαλάνη ενώ ενισχύεται ο Κύκλος Προχωρημένων με τα Masterclass που συντονίζει ο ίδιος και η Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών – Ένα Καλάθι Γεμάτο Τραγούδια – Εισαγωγή στο Θεατρικό Τραγούδι). Το Μικρό Πολυτεχνείο κάνει πια συναυλίες στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και παίρνει ξανά την πρωτιά στη ΣΤΕΓΗ στον διαγωνισμό νέων τραγουδοποιών (Ελευθερία Παναγάκου). Εκδίδεται στον Μικρό Ήρωα το CD «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» με συνεργασίες (συνθέσεις και ερμηνείες) του Θέμη Καραμουρατίδη, της Ευτυχίας Μητρίτσα, της Ελένης Ροδά και άλλων, υπό την επιμέλεια της Φωτεινής Λαμπρίδη. Στο team των δασκάλων στο Μικρό Μουσικό Σχολείο* που κάνει τότε τα πρώτα του βήματα ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς. Το σεμινάριο για το Θεατρικό Τραγούδι γεννάει μουσικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου («Όνειρο Θερινής Νυκτός» & «Κατά Φαντασίαν Ασθενής») με πρωτότυπα θεατρικά τραγούδια.
2015 – 2018 Η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Θράσος Καμινάκης συντονίζουν μαζί το σεμινάριο «ΤΡΙΛΟΓΙΑ» που γεννάει στο τέλος του 2016 το συλλεκτικό εικονογραφημένο λεύκωμα – ημερολόγιο «ΤΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ» με κείμενα 30 μαθητών και των ιδίων. Άλλα δύο σεμινάρια με την Λίνα Νικολακοπούλου «ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ» και «ΕΠΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ» συνεχίζουν την ερευνητική διαδικασία γύρω από την τέχνη της Αυτόματης Γραφής. Συνεργάζεται και ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός. Το Θερινό Μουσικό Σχολείο γεννάει ένα Masteclass Τραγουδοποιϊας με τον Απόστολο Ρίζο. Λειτουργούν δύο ετήσια Masterclass με τον Οδυσσέα Ιωάννου και τον Νίκο Ξυδάκη. Νέες Παραστάσεις στο Ίδρυμα Κακογιάννης, την Σφίγγα και το Γυάλινο. Συνεργάζονται ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης και η ερμηνεύτρια Ελισάβετ Καρατζόλη που δίνει το βήμα για «Νέους Ερμηνευτές στο Φως». Στην κατηγορία της Ψυχοδυναμικής Γραφής ο Θράσος Καμινάκης καλεί τους Μελίνα Τανάγρη και Άρη Δαβαράκη στο team δασκάλων του ΜΠ. Το «60συν – 90πλην» μια παραγωγή που δίνει ένα ακόμη βήμα σε νέους τραγουδοποιούς να παρουσιάσουν φρέσκο έργο στο κοινό.
2017 – 2018 Ανανεώνεται η ομάδα των σεμιναρίων Ποίησης και Μελοποίησης αλλά και της Θεατρικής Τραγουδοποιϊας με εισηγητές όπως ο Νίκος Ζούδιαρης («ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ»), ο Νίκος Αντύπας («ROCK SCHOOL») και ο Νίκος Κολλάρος («ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ», «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ») ενώ το Μικρό Μουσικό Σχολείο υποδέχεται ως επισκέπτες εισηγητές μέσα από το τμήμα Στιχοποίησης του Κώστα Φασουλά τον Μιχάλη Γκανά, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Παύλο Παυλίδη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Μάνο Ελευθερίου και πολλούς άλλους. Ατομικές δημιουργικές πορείες ξεχωρίζουν όπως η νέα τραγουδοποιός Μαριάνα Καλτσά που βγάζει το CD «Ηλεκτρισμός». Έως το τέλος του 2018 προβλέπεται να έρθουν στο φως: α) η Ομαδική Ποιητική Συλλογή «ΞΕΦΩΤΟ» υπό την επιμέλεια του Νίκου Ζούδιαρη στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, β) το CD «ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΓΕΜΑΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» από το masterclass του Γιώργου Ανδρέου με νέους στιχουργούς μελοποιημένους και ερμηνευμένους από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελο, Γιώργο Καζαντζή, Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλους.
Το μουσικό ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΠ: Πάντα ξεχωριστό ρόλο στις εκδηλώσεις εξωστρέφειας έπαιζαν οι RADIO NIGHTS αφού στο Μικρό Πολυτεχνείο λειτουργεί εδώ και χρόνια ο αυτόνομος Μουσικός Ραδιοφωνικός Σταθμός POCKET RADIO υπό την εποπτεία του Γιώργου Φλωράκη που τροφοδοτείται ετησίως από νέους μουσικούς παραγωγούς ραδιοφώνου μέσα από τα σεμινάρια Μουσικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής και Creative Listening που από το 2004 ξεκίνησαν στο ΜΠ.
*Το Μικρό Μουσικό Σχολείο έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί ως προσκεκλημένοι τιμητικοί εισηγητές ακόμη οι: Αρλέτα, Νένα Βενετσάνου, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Μανώλης Ρασούλης, Χρήστος Θηβαίος, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Θοδωρής Γκόνης, Ισαάκ Σούσης, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Λεοντής, Φοίβος Δεληβοριάς, Θάνος Μικρούτσικος, Παρασκευάς Καρασούλος, Κυριάκος Ντούμος, Δημήτρης Μητσοτάκης, Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Πέτρος Μάλαμας και άλλοι.