Ο Κύκλος των Κρυμμένων Ποιητών

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Στιχουργική & Ποίηση / Στιχουργία & Μελωδία

Συντονιστής: Νίκος Ζούδιαρης

Επίσημη Έναρξη: Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρες 20:15 – 23:45  Εισαγωγικό Μάθημα την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 21:15 – 23:45  Μαθήματα: Τετάρτη παρά Τετάρτη, ώρες 20:15 – 23:45 Διαθεσιμότητα: 1 θέσεις

Διάρκεια: 9 + 1 μαθήματα, 35 πρακτικές επιμορφωτικές ώρες    

Η στιχουργική τέχνη, όπως αυτή αναδύεται από τον κόσμο της ποίησης. Ένα ταξίδι μύησης στη στιχουργία. Έμμετρη και ελεύθερη ποίηση. Μουσικότητα του στίχου και η «εύρεση» του στίχου μιας μουσικής μελωδίας. Μεθοδολογία, τεχνικές, πρακτική εξάσκηση, επαφή με το γνωστικό βάθος της εν λόγω τέχνης, για τη διεύρυνση των οριζόντων των συμμετεχόντων, την καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό της εμπειρικής τους γνώσης, με απώτερο στόχο/προσδοκώμενο αποτέλεσμα  την υποστήριξη και την ανάδειξη του ταλέντου τους.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο

  • Η στιχουργία/ποίηση στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (κομβικά σημεία), που επηρέασε και διαμόρφωσε καθοριστικά τη σύγχρονη έκφραση. Το ιστορικό πλαίσιο, παραδείγματα, δραστηριότητα/πρακτική εξάσκηση.
  • Ευρώπη και παγκόσμια ποίηση. Τα παραδοσιακά τραγούδια και η ποίηση κρίσιμων πολιτισμών (Ινδιάνικα τραγούδια της αμερικανικής ηπείρου, περσική ποίηση, το χαϊκού και η φόρμα του, κ.ά.), προ της εποχής της αποικιοκρατίας και τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Ιστορικό – θρησκευτικό πλαίσιο, παραδείγματα, δραστηριότητα/πρακτική εξάσκηση.
  • Δύο (2) συνεδρίες, εκ των δέκα (10), με αντικείμενο: μέθοδος στιχουργικής γραφής επί δεδομένης μουσικής.
  • Πρακτική εξάσκηση θα γίνει πάνω σε 2 πρωτότυπες μουσικές μελωδίες του Ν. Ζούδιαρη.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ