Ομαδική Συγγραφή Θεατρικού Έργου

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ομαδική Συγγραφή Θεατρικού Έργου “Tα Πρόσωπα της Πείνας”

Οι βασικές αρχές της Συγγραφής ενός θεατρικού έργου, η δύναμη της αφήγησης μιας ιστορίας μέσω ενός μονολόγου ή/και διαλόγων, η γνωριμία μας με την θεατρική σκηνή, η αξία του Αυτοσχεδιασμού κατά την πράξη της Συγγραφής και η ‘εσωτερική” σκηνοθεσία, που ένας νέος συγγραφέας οφείλει να κατέχει γράφοντας και αναζητώντας το ύφος του έργου του θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το πολύ πρωτότυπο και φιλόδοξο καλλιτεχνικά workshop που λογικά δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με μια πρωτόλεια σχέση με την γραφή. Το μικρό θεατρικό έργο (μονόπρακτο) αποτελεί την καλύτερη εξάσκηση στο χώρο της θεατρικής γραφής καθώς και ο Μονόλογος ως είδος Εξομολογητικού Θεάτρου κι όχι μόνο είναι τα είδη που κατ’ εξοχήν θα μας απασχολήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα δοθεί έμφαση στην διά-δραση μεταξύ των χαρακτήρων και στην πλοκή ή την δραματικότητα του τελικού αποτελέσματος.

Ας μην ξεχνάμε: Ο καθένας θα γράφει τα κείμενά του αλλά αυτά τα κείμενα θα στοχεύουν σε μία ένωσή τους πολύ δημιουργική πριν το τέλος του σεμιναρίου ώστε να αποτελέσουν τα αναπόσπαστα μέρη ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου που θα φέρει την υπογραφή τουλάχιστον 10 νέων συγγραφέων / στιχουργών ταυτοχρόνως.

Συντονιστές – Εισηγητές: Θράσος Καμινάκης, Νίκος Κολλάρος και με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη.

Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή και ώρα 20:15-22:30

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις 

Έναρξη: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτό Μάθημα: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:30-23:30  

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Τα μαθήματα εισαγωγής στο Concept θα είναι τις Παρασκευές 20 & 27 Οκτωβρίου 20:00 – 23:00 και οι υπόλοιπες δημιουργικές συναντήσεις θα γίνουν ίδιες μέρες και ώρες στις: 3, 10, 17, 24 Νοεμβρίου και 1 και 8 Δεκεμβρίου 2017.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Πριν μερικά χρόνια το Pocket Theatre ανεβάζει ένα έργο σπονδυλωτό στο Θέατρο Φούρνος, μετά στο Τριανόν και στο Altera Pars με τίτλο «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ». Τα κείμενα είχαν προκύψει από Workshops μιας τεχνικής που λέγεται «ΑΥΤΟΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ». Αργότερα πολλά ανάλογα σεμινάρια γέννησαν ανάλογες ιδέες που άλλες υλοποιήθηκαν όπως «Ο ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ» στο Bios, «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟ» στο Booze Coperativa και το προπέρσινο «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με σκηνοθέτη τον Κοραή Δαμάτη.

Η ΙΔΕΑ: Η ιδέα πάντα ενεργή και γόνιμη γεννάει μόλις ένα σεμινάριο υψηλών ταχυτήτων που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ερρίκου Μπελιέ και στοχεύει να ενώσει νέους συγγραφείς με νέους στιχουργούς και τραγουδοποιούς στην γέννηση ενός έργου που θα ανέβει την Άνοιξη στο Θέατρο ΟΛΒΙΟ αφού περάσει στα χέρια μιας δημιουργικής ομάδα νέων ερμηνευτών που θα αυτοσχεδιάσουν με άξονα τα γραμμένα κείμενα που θα παραχθούν.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Το Workshop Συγγραφής θα συντονίσουν ο Θράσος Καμινάκης και ο Νίκος Κολλάρος. Το Εργαστήριο Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού με στόχο το Ανέβασμα Παράστασης θα συντονίσει ο Κοραής Δαμάτης. (Οι ενδιαφερόμενοι  της Υποκριτικής ενημερωθείτε εδώ)

ΤΑ PROJECTS: Αλληλοτροφοδοτούμενα τα δύο projects στοχεύουν να λειτουργήσει το πείραμα ξανά φέρνοντας στο φως ένα έργο με τον τίτλο: «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ». Ένα θέμα καυτό, διαχρονικό και ευρύ.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Τα μαθήματα γραφής θα ξεκινήσουν με μια συνάντηση την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν συνολικά 10 Παρασκευές. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων είναι η παρασκευή ενός Ομαδικά Γραμμένου υλικού με θεατρικά κείμενα και τραγούδια που θα τροφοδοτήσει την Ομάδα του Κοραή Δαμάτη που θα δουλεύει κάθε Σάββατο για να ανεβάσει το έργο από το τέλος Νοεμβρίου.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Όσοι γράφουν με πίστη και κέφι πεζό ή στίχο ή τραγούδια και θέλουν μα μάθουν πώς να συνεργάζονται μέσα σε ομάδα (το Θέατρο δεν είναι μια μοναχική τέχνη, αλλά συχνά η γραφή είναι κι αυτό θα το «ανατρέψουμε»)  μπορούν να υποβάλουν δείγμα της δουλειάς τους το αργότερο έως τέλος Οκτωβρίου στο [email protected] ή να επικοινωνούν καθημερινά 13:00 με 16:00 στο 6937100641 για να θέσουν την υποψηφιότητά τους να ενταχθούν σε αυτή τη συγγραφική συντροφιά.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ