Rock School με τον Νίκο Αντύπα

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Rock School

Εισηγητής: Νίκος Αντύπας

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Άνοιξη του 2018

Σε ποιους απευθύνεται: Συνθέτες μουσικής, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές, μουσικούς παραγωγούς. 

ΤΟ ROCK: Η μουσική είναι ένα βίωμα χωρίς χρόνο, δείχνει αλλιώς την αξία της ζωής, μας εξελίσσει. Συγκεκριμένα, η rock μουσική δεν είναι μόνο τεχνοτροπία προς χρήση. Είναι το σύγχρονο big-bang του σύμπαντος της μουσικής. Επηρέασε πολλά διαφορετικά είδη τραγουδιού και μουσικής φτιάχνοντας καινούργια ύφη και ήθη. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η «ανησυχία» που έχει ως  αποτέλεσμα πάντα να καινοτομεί. Κοινωνικά και πολιτικά η rock μουσική είναι αντιδραστική και εκεί γίνεται η μεγάλη ζύμωση. Έτσι γεννήθηκαν οι κορυφαίοι τροβαδούροι, μουσικοί και τα τεράστια συγκροτήματα του πλανήτη.

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Νίκος Αντύπας είναι μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Συστήθηκε στην ελληνική δισκογραφία σαν drummer των διάσημων Socrates (Drank the Conium), ενορχηστρώνει τα “Ζεστά ποτά”, τον πρώτο δίσκο των αδερφών Κατσιμίχα που τους καθιερώνει, και το “Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Συνεργάζεται ως μουσικός με το Γ. Νταλάρα, το Θάνο Μικρούτσικο, κ.α. Το 1992 κυκλοφορεί το “Δι’ ευχών” της Χάρης Αλεξίου, το οποίο ο Νίκος Αντύπας έγραψε και ενορχήστρωσε, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και το 1994 το “Έϊ!” πάλι με την Χαρούλα Αλεξίου, αυτή τη φορά σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου. Το 1997 ήταν η σειρά της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά”, ηχογραφημένο στο Παρίσι, σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου. Τη δισκογραφία του συμπληρώνουν “Τα μυστικά του δρόμου”, οι “Υδρόγειες Σφαίρες” με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη με στίχους από τη Λίνα Νικολακοπούλου, η διασκευή του “Mad about you” του Sting, η μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: “Κάτω απ’ την Ακρόπολη”, “Οπωσδήποτε παράθυρο”, “Έκλειψις”, “Άμμος ήτανε”, “Δύσκολη καρδιά”.

Ο Νίκος Αντύπας δηλώνει: «Η θέση μου ποτέ δεν ήταν ενάντια σε κανένα είδος μουσικής ή τραγουδιού. Ως μουσικός και συνθέτης υπηρέτησα πάντα την ροκ συνδυαστικά με ότι άλλο μουσικά αγάπησα. Ίσως αυτό και να είναι το βαθύτερο νόημα της ρόκ. Η πίστη μου στην rock δύσκολα εκφράζεται γιατί είναι εσώτατη και στέγη των προσωπικών μου ονείρων».

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ”ROCK SCHOOL

Οι συναντήσεις στο Rock school θα στηριχτούν στους παρακάτω άξονες:

1] Συνεργασία με τον Νίκο Αντύπα στη δημιουργία τραγουδιού και μουσικής με υποστήριξη τα βασικά κορυφαία όργανα της rock μουσικής (κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, φωνή).

2] Αξιολόγηση των στιχουργημάτων και των μουσικών δημιουργιών των συμμετεχόντων με σκοπό τον εμπλουτισμό τους.

3] Ανάπτυξη της καλλιτεχνικής συνείδησης και της αυθεντικότητας του έργου τους.

4] Κατευθυντήρια αρχή είναι οι στιχουργοί και οι συνθέτες – τραγουδοποιοί που συμμετέχουν να αναπτύξουν συνεργασία με τεχνικά καταρτισμένους καλλιτέχνες υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Νίκου Αντύπα. Η έξοδος των νέων τραγουδιών που θα προκύψουν από το σεμινάριο προς την Δισκογραφία παραμένει ένα ζητούμενο του εργαστηρίου. Στόχος να βγουν νέα ταλέντα στο φως με τραγούδια που θα παραχθούν και θα μπουν στην καλλιτεχνική παραγωγή άμεσα.

Μία συνέντευξη για το Rock School του Νίκου Αντύπα σε Free Press της πόλης εδώ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ