Σεμινάριο Φωτογραφίας Αρχαρίων

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Το Σεμινάριο Φωτογραφίας Αρχαρίων “Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφία” οδηγεί στην εξοικείωση με την φωτογραφική μηχανή και την τεχνική, εισαγωγή στο λεξιλόγιο της φωτογραφικής τέχνης, και απόκτηση γνώσεων πάνω στην αισθητική του μέσου.

Εισηγητής: Γιάννης Βουλγαράκης

Τμήμα Βραδινό Φεβρουαρίου 

Πρόγραμμα: 10 + 1 συναντήσεις 150′ (28 ώρες) +τρίωρο Studio Φωτογράφησης

Δυνατότητα Ένταξης: Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Έναρξη: 27 Μαρτίου 2019 – Ώρες: 18:00 – 20:30 κάθε Τετάρτη

Σημειώστε: Ο εισηγητής Γιάννης Βουλγαράκης ολοκλήρωσε μόλις το project “ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ” με τους αποφοίτους του τμήματος Φωτογραφίας 2017 – 18 στον χώρο των μαθημάτων (ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΙΣΜΟΣ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ & ΕΥΠΑΤΡΙΔΩΝ 17 – ΓΚΑΖΙ) όπου και διεξάγεται κάθε χρόνο η έκθεση των πτυχιούχων Φωτογραφίας του ΜΠ.

https://www.mikropolytexneio.gr/quot-apodeixeis-quot-omadiki-ekthesi-fotografias/

Λίγα Λόγια για το Τμήμα: Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφία

Το Σχολείο Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη στο ΜΠ, περιλαμβάνει Μαθήματα Αρχαρίων, Προχωρημένων, Lomography Workshops, Ταξιδιωτικά Οδοιπορικά και Ομαδικές Εκθέσεις Φωτογραφίας κάθε χρόνο.

Τέχνη & Τεχνική Φωτογραφίας

Συνοπτική ιστορική τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας από την απαρχή της μέχρι σήμερα. Τα φωτογραφικά φόρμα, οι τύποι των φωτογραφικών μηχανών, τα μέρη της φωτογραφικής μηχανής, ειδικές φωτογραφικές μηχανές, διαφορετικά είδη φωτογραφίας (genres). Φακοί και εστιακές αποστάσεις, ειδικοί φακοί. Βασικές έννοιες στην γλώσσα της φωτογραφίας, διάφραγμα, ταχύτητες και κλείστρο, φωτοευαισθησία και φωτο-μέτρηση. Ο έλεγχος στην καταγραφή της κίνησης και το «βάθος πεδίου». Η σωστή έκθεση (ΕV-exposure values). H καρδιά της ψηφιακής μηχανής, του αισθητήρα και η λειτουργία του. Μορφές αρχείων καταγραφής, κάρτες μνήμης και το αρχείο RAW. Το φως, θεωρία φωτισμού, θερμοκρασία χρώματος. Ιστόγραμμα, σωστή έκθεση και υπερ-έκθεση, white balance. Το Flash και η χρήση του. Αρχές και κανόνες της σύνθεσης του φωτογραφικού κάδρου.

Αισθητική  & Ιστορία Φωτογραφίας

Η διαδρομή της φωτογραφίας από την ανακάλυψη της μέχρι σήμερα μέσα από τα μάτια επιφανών και διάσημων φωτογράφων (πάνω από 100, οι οποίοι βάλανε τις βάσεις για την φωτογραφία). Η σχέση της φωτογραφίας με τα κινήματα της τέχνης. 2)

Photoshop

Βασικές έννοιες και εργαλεία (crop, στάμπα, ραβδί, κτλ). Χρωματικές και τονικές διορθώσεις, καταλήξεις αρχείων και ιδιαιτερότητες, όξυνση, noise reduction, γεωμετρικές διορθώσεις. Raw Convert

Ασκήσεις & Πρακτικές Φωτογραφίας

Δίνονται ασκήσεις με χρονοδιαγράμματα, ανάλογα με την ύλη που θα διδάσκεται. Συνήθως δίνεται μια άσκηση ανά τρία μαθήματα.

Κριτική & Ανάλυση Φωτογραφίας

Οι φωτογραφίες που θα παράγονται, θα σχολιάζονται με σκοπό την βελτίωσή τους.

Studio Φωτογράφηση:

Θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες σε κάποιο weekend): Τρίωρο μάθημα για Φωτογράφηση με εξοπλισμό studio.


Group Photography Exhibition, titled “Analog Dreamers” by”Mikro Polytexneio” &Lomography Greece &curated by Giannis Voulgarakis from Voulgarakis John on Vimeo.