Σεμινάριο Στιχουργικής Τέχνης

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σεμινάριο Στιχουργικής Τέχνης

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη

Κάθε Τετάρτη από 8/5 (ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα) ώρες 20:00 – 22:30

Δυνατότητα Ένταξης: Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Επίσημη Εναρξη: Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Διάρκεια: 7 +1 μαθήματα

Συνεργάζονται ο Κώστας Χατζόπουλος (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ) και ο Θράσος Καμινάκης.

Η ΔΟΜΗ: Οι σπουδαστές θα ασκηθούν στο ρυθμό (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ), στο μέτρο, την ρίμα και το ύφος της έμμετρης γλώσσας πριν κληθούν να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας και να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο δέκα τραγουδιών. Παράλληλα θα μελετήσουμε σπουδαίους δίσκους – δείγματα αυτής της φιλοσοφίας, δηλ. Κύκλους τραγουδιών ενός συνθέτη , ενός στιχουργού. Οι σπουδαστές ασκούνται ώστε σε μια δεύτερη ταχύτητα να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας με έναν συνθέτη.

Ας σημειωθεί πως το σεμινάριο αυτό οδήγησε στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικοί Έλληνες Συνθέτες να μελοποιήσουν νέους στιχουργούς του ΜΠ ενώ τέσσερις μαθητές του τμήματος διακρίθηκαν ως τώρα στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ αλλά και πολλοί ακόμη στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα:

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Σε ποιους απευθύνεται: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ασκούν τη στιχουργική τέχνη εμπειρικά και γράφουν έμμετρα ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για το πως μπαίνει στίχος πάνω σε μια δοσμένη μελωδία. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μαθήματα στίχου – θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουν μια θέση το αργότερο ως το Ανοιχτό Free Μάθημα της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 08/05/2019.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, 8/5 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ 

2ο ΜΑΘΗΜΑ, 15/5 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (Προαιρετικά όσοι επιθυμούν 19:00 με 20:00 συναντούν τον Θράσο Καμινάκη και “πειράζουν” τεχνικά τις όποιες στιχουργικές τους απόπειρες)

3ο ΜΑΘΗΜΑ, 22/5 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ

4ο ΜΑΘΗΜΑ, 29/5 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (Προαιρετικά όσοι επιθυμούν 19:00 με 20:00 συναντούν τον Θράσο Καμινάκη και “πειράζουν” τεχνικά τις όποιες στιχουργικές τους απόπειρες)

5ο ΜΑΘΗΜΑ, 5/6 ΜΕ ΤOΝ Θ.ΚΑΜΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (Προαιρετικά όσοι επιθυμούν 19:00 με 20:00 συναντούν τον Θράσο Καμινάκη και “πειράζουν” τεχνικά τις όποιες στιχουργικές τους απόπειρες)

6ο ΜΑΘΗΜΑ, 12/6 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Θ.ΚΑΜΙΝΑΚΗ (Προαιρετικά όσοι επιθυμούν 19:00 με 20:00 συναντούν τον Θράσο Καμινάκη και “πειράζουν” τεχνικά τις όποιες στιχουργικές τους απόπειρες)

7ο ΜΑΘΗΜΑ, 19/6 ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

8ο ΜΑΘΗΜΑ, 26/6 ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (Προαιρετικά όσοι επιθυμούν 19:00 με 20:00 συναντούν τον Θράσο Καμινάκη και “πειράζουν” τεχνικά τις όποιες στιχουργικές τους απόπειρες)

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν οι:

  • Όσοι ήδη έχουν μια εξοικείωση με τον έμμετρο λόγο φέρνοντας στο μάθημα της 8ης Μαίου ένα δείγμα από την δουλειά τους
  • Μαθητές Στιχουργικής Προηγούμενων Ετών στο Μ.Π.
  • Μαθητές Στιχουργικής στα τρέχοντα τμήματα Στιχουργικής & Δημιουργικής Γραφής
  • Μαθητές Στιχουργικής από παρεμφερείς χώρους και πυρήνες.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ