Σεμινάριο Στιχουργικής Τέχνης

Σεμινάριο Στιχουργικής Τέχνης

Σεμινάριο Στιχουργικής Τέχνης

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη

Κάθε Τετάρτη από 17/4 (ανοιχτό μάθημα) ώρες 20:00 – 22:30

Διάρκεια: 8 +1 μαθήματα

Η ΔΟΜΗ: Οι σπουδαστές καλούνται να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας και να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο δέκα τραγουδιών. Παράλληλα μελετάμε σπουδαίους δίσκους – δείγματα αυτής της φιλοσοφίας . Κύκλους τραγουδιών ενός συνθέτη , ενός στιχουργού. Οι σπουδαστές καλούνται να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας με έναν συνθέτη.

Ας σημειωθεί πως το σεμινάριο αυτό οδήγησε στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικοί Έλληνες Συνθέτες να μελοποιήσουν νέους στιχουργούς του ΜΠ ενώ τέσσερις μαθητές του τμήματος διακρίθηκαν ως τώρα στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ αλλά και πολλοί ακόμη στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα:

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Σε ποιους απευθύνεται: Το Εργαστήριο για τη δημιουργία κύκλων τραγουδιών απευθύνεται σε ανθρώπους που ασκούν τη στιχουργική τέχνη εμπειρικά και γράφουν έμμετρα ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για την ολοκλήρωση μιας ενότητας τραγουδιών. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μαθήματα στίχου – θα ήταν σκόπιμο να καταθέσουν Ντοσιέ, με τρία τουλάχιστον τραγούδια τους, το αργότερο ως το Ανοιχτό Μάθημα της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 17/04/2019.

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν οι:

  • Μαθητές Στιχουργικής Προηγούμενων Ετών στο Μ.Π.
  • Μαθητές Στιχουργικής στα τρέχοντα τμήματα Στιχουργικής & Δημιουργικής Γραφής
  • Μαθητές Στιχουργικής από παρεμφερείς χώρους και πυρήνες, όπως και όσοι γράφουν στίχο και έχουν πίσω τους όγκο στιχουργικής δουλειάς (ΝΤΟΣΙΕ), ανεξαρτήτως αν έχουν ποτέ παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο.