Σεμινάριο Τραγουδοποιΐας και Στίχου για θεατρικό τραγούδι

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Από τον στίχο στην ερμηνεία επί σκηνής.

Εισηγητής ο Νίκος Κολλάρος.

Επισκέπτες εισηγητές Δήμητρα Γαλάνη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θράσος Καμινάκης.

Προγραμματισμός: Κάθε δεύτερη Τετάρτη από 6 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου
Ώρες Διεξαγωγής: 20:00 – 23:30
Διάρκεια: 1 εισαγωγικό (20/02/2019) και 6 ακόμη μαθήματα.

Ένα σεμινάριο Τραγουδοποιϊας και Στιχουργικής για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τέχνη του να γράφεις τραγούδια για μια θεατρική Παράσταση.

Αναλυτικά όσα θα θέλατε να ξέρετε για το Σεμινάριο «Θεατρικό τραγούδι: από το στίχο στην ερμηνεία επί σκηνής»:

Το θέατρο και το τραγούδι είναι δύο τέχνες συγγενικές, πηγάζουν από την ίδια ανάγκη και χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα: Το κείμενο και τη φωνή. Φέτος, το Μικρό Πολυτεχνείο συνεχίζει την παράδοση που έχει στο θεατρικό τραγούδι με το σεμινάριο αυτό. Στις συναντήσεις μας το θεατρικό τραγούδι – δηλαδή οι βασικές αρχές του, ο τρόπος, ο σκοπός, η λειτουργία του – θα παρουσιαστεί σε δύο κύκλους, δύο θεματικές που το αγκαλιάζουν.

Α) Το ομαδικό θεατρικό τραγούδι, το τραγούδι του χορού, το «στάσιμο», ο διάλογος.

Β) Το τραγούδι ερμηνείας, ο «τρίλεπτος» ρόλος, το τραγούδι ρεπερτορίου, ο μονόλογος

Οι συμμετέχοντες θα γράψουν στίχο και μουσική, θα κατασκευάσουν τραγούδια για το θέατρό αλλά και θα μάθουν γενικότερα να φτιάχνουν τραγούδια με «θεατρικά υλικά». Σκοπός είναι να αναζητήσουν μια γόνιμη και δημιουργική γι’ αυτούς περιοχή με όχημα το θεατρικό τραγούδι.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κατασκευαστές τραγουδιών που ζητούν να εμπλουτίσουν τη γραφή και τη μουσική τους και να κατακτήσουν τα μέσα να εκφράζονται με τρόπο «θεατρικό».

Παράλληλα, στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να εκτιμήσουν τη γραφή μέσα από τα μάτια σύγχρονων επαγγελματιών του χώρου και να εκμεταλλευτούν την εμπειρία τους. Για το λόγο αυτό στα σεμινάρια αυτά θα έχουμε ως καλεσμένους που θα ακούσουν και θα μας συμβουλεύουν για τα νέα τραγούδια που θα κατασκευαστούν:

Α) το θεατρικό σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου που θα συμβάλλει στο να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του θεατρικού τραγουδιού σε μια παράσταση και το τι μπορεί να «κλέψει» το τραγούδι από το θέατρο

Β) Την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου που θα μας μεταφέρει την εμπειρία της για την ερμηνεία του τραγουδιού ως ρόλος, τα «υλικά» που πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο ερμηνευτής, τη συνεργασία  μελωδίας και λιμπρέτου, τη χρήση του στίχου ως θεατρικό κείμενο.

Καλεσμένη στο σεμινάριο και η Δήμητρα Γαλάνη που έχει «ντύσει» με τραγούδια πολλές θεατρικές παραστάσεις και έχει πολλά να μας πει. Θα ήταν μεγάλη χαρά αν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις της επιτρέψουν να είναι παρούσα στην λήξη των συναντήσεών μας.

Στο τέλος της σεζόν – όπως συνηθίζεται στους κόλπους του Μικρού Πολυτεχνείου – θα ανέβει με επαγγελματικούς όρους και σε γνωστή θεατρική σκηνή της Αθήνας, θεατρική παράσταση με τραγούδια που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του σεμιναρίου. Εξάλλου το θέατρο είναι αυτή η τέχνη που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού.

Άμεση κράτηση θέσης καθημερινά και ως τις 19/02/2019 στο 6937100641 (15:00 – 18:00)

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ