ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΚΥΚΛΟΣ: ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ & ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ

Με άξονα τη Σύγχρονη Δραματουργία, αλλά και την Προσωπική Θεώρηση της Όλιας Λαζαρίδου οι μαθητές θα «περιηγηθούν» μέσω της δημιουργικής πράξης της γραφής σε ομάδα από το Μονολογικό Κείμενο στη Διαλογικότητα και από κει στο άρτιο θεατρικό έργο.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΜΙΝΑΚΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 1η Απριλίου 2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 μαθήματα από 20:30 έως 23:30 κάθε Δευτέρα με λήξη 24 Ιουνίου 2019

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟ:

Ο Μονόλογος δεν είναι απλά ένα εξομολογητικό κείμενο όταν προορίζεται για τη θεατρική Σκηνή. Την Τεχνική συγγραφής Μονολόγων για το Θέατρο θα διδαχτούμε σε αυτό το εργαστήριο σε αντιπαράθεση με 2 είδη:

  • Το Εξομολογητικό ΕΓΩ, όταν εκφράζεται γραπτώς με ή χωρίς λογοτεχνική αξίωση
  • και τον Διάλογο

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ):

Ο διάλογος είναι για το θέατρο ότι η τρίτη διάσταση για τη γλυπτική: αναπαριστά τη ζωή και δραματοποιεί τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του (εσωτερική φωνή) και τον κόσμο. Προϊόν θρησκευτικής και πολιτικής προόδου της κλασσικής αρχαιότητας, ο διάλογος παρακολούθησε και εξέφρασε πιστά την πορεία της δραματικής τέχνης ανά τους αιώνες. Ο σημερινός δραματουργός, προορισμένος να ζει και να δημιουργεί μέσα στο λευκό θόρυβο της κοσμικής φλυαρίας, τεταμένος ανάμεσα στις απαρχές και στο επέκεινα του θεάτρου, αποζητά να εκφράσει το σημερινό δράμα μέσω προσώπων που μιλούν, συνομιλούν ή αντιμιλούν. Από τη γραμματική της γλώσσας μέχρι την ψυχολογία των ηρώων, η πορεία είναι συχνά δαιδαλώδης και μοναχική.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

  • Ποιοι είναι οι κανόνες της τέχνης του μονολόγου ή του διαλόγου, σήμερα;
  • Πώς μπορεί ο θεατρικός λόγος να εκφράσει το νόημα στην σύγχρονη Αισθητική;

Στο κλείσιμο του Εργαστηρίου, οι δύο συντονιστές του σεμιναρίου θα επιμεληθούν παρέα με τους συμμετέχοντες τα καλύτερα από τα έργα τους, ώστε να μπορούν να σταθούν σε μια σύγχρονη θεατρική σκηνή.