Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με την Όλια Λαζαρίδου

seminario-theatrikis-grafis

Με άξονα τη Σύγχρονη Δραματουργία και την προσωπική θεώρηση της Όλιας Λαζαρίδου οι μαθητές θα «περιηγηθούν» στη Διαλογικότητα και στο Μονόπρακτο. Στις τεχνικές της θεατρικής αφήγησης αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει ο Θράσος Καμινάκης.

 • Συντονισμός: Όλια ΛαζαρίδουΘράσος Καμινάκης
  Personal coaching σε 2 ωριαία μαθήματα (μέσω μιας web πλατφόρμας) με τον Θράσο Καμινάκη τον Ιούνιο 2022    
 • Συγγραφή και διόρθωση μονόπρακτου πριν το τριήμερο στην Αίγινα 
 • Το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου της Αίγινας: 1,2,3 Ιουλίου στην Αίγινα: 19:30 – 22:00 τρία μαθήματα με την Όλια Λαζαρίδου (δια ζώσης) για την αξιολόγηση των μονοπράκτων *.

Συνολικό Κόστος: 200€ + ΦΠΑ

Α’ Ο ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ):
Ο Διάλογος είναι για το θέατρο ότι η τρίτη διάσταση για τη γλυπτική: αναπαριστά τη ζωή και δραματοποιεί τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του (εσωτερική φωνή) και τον κόσμο. Προϊόν θρησκευτικής και πολιτικής προόδου της κλασσικής αρχαιότητας, ο διάλογος παρακολούθησε και εξέφρασε πιστά την πορεία της δραματικής τέχνης ανά τους αιώνες. Ο σημερινός δραματουργός, προορισμένος να ζει και να δημιουργεί μέσα στο λευκό θόρυβο της κοσμικής φλυαρίας, οφείλει να εξασκηθεί στην Πολυφωνία μέσω προσώπων που μιλούν, συνομιλούν ή αντιμιλούν. Από τη γραμματική της γλώσσας μέχρι την ψυχολογία των ηρώων, η πορεία είναι συχνά δαιδαλώδης και μοναχική.

Β’ ΘΕΜΑΤΑ & ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ:
Οι εισηγτές στα εργαστήρια Θεατρικής Γραφής Φώτης Βλαστός, Θράσος Καμινάκης, Χρήστος Ναούμ αναλαμβάνουν να βοηθήσουν με ασκήσεις για τη δραματουργική ένταση της πλοκής (μυθοπλασία μέσω διαλόγου), στο στήσιμο δυνατών δραματικών χαρακτήρων. Παράλληλα με συζητήσεις πάνω στις τεχνικές για την επινόηση μιας «ιστορίας» σε φόρμα και γλώσσα θεατρική οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο οδηγούνται στη συγγραφή μικρών μονόπρακτων με κωμικό ή δραματικό ύφος και περιεχόμενο. Από τον Τένεσσυ Ουίλιαμς στον Μπέκετ κι από τον Τσέχωφ στον Πίντερ το σύγχρονο θέατρο έχει να μας υποδείξει νέους δρόμους προσέγγισης και δραματουργικής επεξεργασίας μιας ιδέας. Το πιο προκλητικό είναι η Ιδέα να γίνει Πράξη. Ένα μονόπρακτο με θεατρικούς Διαλόγους πρέπει να χαρακτηρίζεται από προφορικότητα, αμεσότητα, αυθορμητισμό, ελλειπτικότητα, διατυπωτική γλαφυρότητα και συνειρμική οξυδέρκεια για να έχει τη δυνατότητα να συναρπάσει το κοινό. Αυτές οι αρετές θα παραμείνουν τα κριτήρια οργάνωσης και αξιολόγησης της γραφής μας, ενώ η τέχνη της κατάλληλης ατάκας και το ψυχολογικό σασπένς μέσω ερωταπαντήσεων θα μας οδηγήσουν στον συναρπαστικό Κόσμο της Διαλογικής Γραφής και του Πολυφωνικού έργου. Η Όλια Λαζαρίδου συνήθως αξιολογεί τα αποτελέματα των ασκήσεων και τα έργα που θα προκύψουν.Ο Δρόμος για το καλό θεατρικό κείμενο περνάει μέσα από τα πολλαπλά προσωπεία του Εγώ μας. Δε μένει παρά να τον περπατήσουμε μαζί. Οι καλύτερες Θεατρικές Ιστορίες δε γράφτηκαν ακόμη. Ήρθε η ώρα να συμβεί.

Γ’ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ για τον κύκλο του Φθινοπώρου:

 • To Bonus Free lesson Γνωριμίας ονομάζεται ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΔΑΚΤΥΛΩΝ (Για Έργα πολυφωνικά πέντε ή και περισσότερων προσώπων με ανισοβαρείς ρόλους και με έμφαση στη λειτουργία της Ανατροπής)
 • Μάθημα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ Τετάρτη 11/5/20222.
 • Μάθημα 2. ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ (Έργα για δύο μόνο χαρακτήρες με ισοβαρή δραματική αξία) Τετάρτη 18/5/20222
 • Μάθημα 3. Η ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (Έργα με άξονα την Τριγωνική Επιθυμία και έμφαση στον ρόλο ενός καταλύτη) Τετάρτη 25/5/20222
 • Μάθημα 4. ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ (Έργα με ζεύγη χαρακτήρων και ανταλλαγές συμμάχων) την Τετάρτη 1/6/20222
 • Τρία Μαθήματα Αξιολόγησης των Ασκήσεων με την Όλια 1,2,3 Ιουλίου στην Αίγινα *

Προοπτικές: Εάν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας έχει δραματουργική επάρκεια μια Συλλογή θεατρικών Κειμένων από νέους συγγραφείς θα δει το φως της δημοσιότητας, από γνωστό Εκδοτικό Οίκο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ