Μικρό Μουσικό Σχολείο Στίχου

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου, σε έμμετρη φόρμα και με στόχο α) την υποβολή του έργου ως κύκλου τραγουδιών σε σχετικό διαγωνισμό στίχου* και β) την μελοποίηση του σε μια δεύτερη ταχύτητα του κύκλου αυτού, ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό και σε συνεργασία με τον Άγγελο Σφακιανάκη.

Εισηγητές: Φωτεινή Λαμπρίδη (ΥΦΟΛΟΓΙΑ), Κώστας Χατζόπουλος (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ), Θράσος Καμινάκης (ΜΕΤΡΙΚΗ)

Δυνατότητα Ένταξης: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019  

Διάρκεια: 8 + 1 μαθήματα κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:30, Σύνολο 20 ώρες 

Εισαγωγικό (+1) Μάθημα: 20/11/19.

Έπίσημη Έναρξη: 27/11/19. Η λήξη του σεμιναρίου προβλέπεται στις 5/2/2020.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 20 (εισαγωγικό), 27 Νοεμβρίου 4 & 18 Δεκεμβρίου τα πρώτα 4 (3+1) μαθήματα με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Κώστα Χατζόπουλο. Το 2020 τα μαθήματα με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Κώστα Χατζόπουλο (8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου) και λήξη με τον Θράσο Καμινάκη και τον Άγγελο Σφακιανάκη (5/2/2020).

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: να ολοκληρωθούν ένα ομαδικό στιχουργικό project και αντίστοιχα ατομικά ντοσιέ με στόχο τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στίχου. (Δες παρακάτω)

Η ΔΟΜΗ:

Οι σπουδαστές θα ασκηθούν στο ρυθμό, στο μέτρο, την ρίμα και το ύφος της έμμετρης γλώσσας πριν κληθούν να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας για να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο τραγουδιών. Παράλληλα οι σπουδαστές ασκούνται ώστε να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας του κάθε στιχουργού με έναν συνθέτη.

Ας σημειωθεί ένα σεμινάριο με εισηγητή έναν μουσικό παραγωγό δεν έχει ως τώρα γίνει στο ΜΠ. Ο Άγγελος Σφακιανάκης είναι ο ιδρυτής της Μουσικής Εταιρίας Παραγωγής “ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ” που έχει αναλάβει τα 2 CD που έφεραν στο φως νέους στιχουργούς που μελοποιήθηκαν από  Έλληνες Συνθέτες. Από ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν μαθητές του ΜΠ διακρίθηκαν στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ και στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα:

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Σε ποιους απευθύνεται: 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ασκούν τη στιχουργική τέχνη εμπειρικά και γράφουν έμμετρα ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για το πως μπαίνει στίχος πάνω σε μια δοσμένη μελωδία. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μαθήματα στίχου – θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουν μια θέση παρακολουθώντας μία από τις δύο πρώτες συναντήσεις του Νοεμβρίου  (20 ή 27/11/2019)

*Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Αναλυτικά για τον Διαγωνισμό Στίχου για τον οποίο θα προετοιμάσει υποψήφιους αυτό το σεμινάριο δείτε εδώ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ