Μικρό Μουσικό Σχολείο Στίχου

Μικρό Μουσικό Σχολείο Στίχου

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου, σε έμμετρη φόρμα και με στόχο την μελοποίηση του.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη

Κάθε Τετάρτη από 13 Νοεμβρίου (ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα) ώρες 18:00 – 21:00

Επίσημη Έναρξη: Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Διάρκεια: 16 τρίωρα μαθήματα (48 διδακτικές ώρες)

Συνεργάζονται οι: Κώστας Χατζόπουλος (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ), Απόστολος Καλτσάς & Θράσος Καμινάκης (ΜΕΤΡΙΚΗ & ΕΜΜΕΤΡΟΣ ΛΟΓΟΣ)

Η ΔΟΜΗ:

Οι σπουδαστές θα ασκηθούν στο ρυθμό (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ), στο μέτρο, την ρίμα και το ύφος της έμμετρης γλώσσας πριν κληθούν να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας και να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο δέκα τραγουδιών. Παράλληλα θα μελετήσουμε σπουδαίους δίσκους – δείγματα αυτής της φιλοσοφίας, δηλ. Κύκλους τραγουδιών ενός συνθέτη , ενός στιχουργού. Οι σπουδαστές ασκούνται ώστε σε μια δεύτερη ταχύτητα να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας με έναν συνθέτη.

Ας σημειωθεί πως το σεμινάριο αυτό οδήγησε στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικοί Έλληνες Συνθέτες να μελοποιήσουν νέους στιχουργούς του ΜΠ ενώ τέσσερις μαθητές του τμήματος διακρίθηκαν ως τώρα στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ αλλά και πολλοί ακόμη στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα:

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Σε ποιους απευθύνεται: 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ασκούν τη στιχουργική τέχνη εμπειρικά και γράφουν έμμετρα ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για το πως μπαίνει στίχος πάνω σε μια δοσμένη μελωδία. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μαθήματα στίχου – θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουν μια θέση το αργότερο ως το Ανοιχτό Free Μάθημα της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 13/11/2019.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ