Στιχουργική & Παραγωγή Κύκλου Τραγουδιών

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Στιχουργική & Παραγωγή Κύκλου Τραγουδιών

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ με την συνεργασία του Θράσου Καμινάκη και του Νίκου Κολλάρου.

Δυνατότητα Ένταξης: την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Με δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως (Webinar).

Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Τετάρτη 20:30 – 23:30 με εισαγωγικό μάθημα στις 4 Δεκεμβρίου και μαθήματα ως εξής: 18/12 & 15, 29/1 &12, 26/2 7 ΛΗΞΗ 11/3

Διάρκεια: 7 συναντήσεις των 21 ωρών

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Οι στιχουργοί είναι κατά την γνώμη του Άγγελου Σφακιανάκη οι πρωτεργάτες στην κατασκευή ενός τραγουδιού. Ο έμμετρος λόγος με ρίμες είναι η πρώτη ύλη που θα πάρει στα χέρια του ένας μελωδός για να γεννηθεί ένα τραγούδι. Παράλληλα πολλοί στιχουργοί είναι οι ίδιοι και τραγουδοποιοί είτε το έχουν συνειδητοποιήσει, είτε όχι. Ως  τέτοιοι γίνονται οι ίδιοι κατασκευαστές και αφηγητές των απόλυτα προσωπικών τραγουδιών τους που φέρουν ευδιάκριτα το στίγμα, τη σφραγίδα τους.

Το σεμινάριο Στιχουργικής  και Παραγωγής Κύκλου Τραγουδιών προσφέρεται για νέους στιχοπλόκους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν να χτίσουν ένα Project από 8 τραγούδια, να γίνουν οι «γονείς» ενός ολοκληρωμένου κύκλου τραγουδιών, με θεματικό άξονα και ομοιογένεια στο ύφος τους.

Πρώτη μέριμνα να καταπιαστεί κάθε δημιουργός με μια θεματική ενότητα που τον αφορά. Στόχος στις 7 συναντήσεις είναι να αναπτυχθούν οι τεχνικές αλλά και να δοθούν οι θεματικές αφορμές για να δημιουργηθούν καινούργια ελληνικά τραγούδια, που θα βρουν τον δρόμο προς την μουσική τους παραγωγή. Παράλληλα, στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να διαγωνιστούν με τα 8 τραγούδια της ενότητας που θα δημιουργήσουν στο Διαγωνισμό Στίχου της Εταιρείας Ελλήνων Σεναριογράφων υποβάλλοντας ολοκληρωμένη ατομική πρόταση έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.

Που απευθυνόμαστε
Απευθυνόμαστε σε νέους στιχουργούς που φιλοδοξούν να καταρτίσουν (μέσα στο διάστημα των μηνών Δεκεμ. 2019 – Φεβ. 2020) πρωτότυπο στιχουργικό/ποιητικό υλικό για ένα κύκλο 8 τραγουδιών. Οι θεματικές των Κύκλων θα συν-αποφασιστούν μαζί με τους εισηγητές που θα υποστηρίξουν και καθοδηγήσουν την όλη προσπάθεια. Αν δεν παραχθούν 8 στιχουργήματα υψηλής απόδοσης από τον κάθε στιχουργό, θα δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να υποβάλλουν υποψηφιότητες από κοινού.
Αν θέλετε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό, παρακαλώ διαβάστε αναλυτικά τους όρους, παραπάνω.
Οι Εισηγητές και ο Ρόλος του καθενός:
Σκοπός των εισηγητών είναι να συντελέσουν ενεργά έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο να καταλήξουν με ένα ομοιογενές, πρωτογενές υλικό, έτοιμο για μουσική παραγωγή. Τα τραγούδια θα πρέπει να ενώνονται σε μια κοινή θεματική, ιδέα. Η ομάδα των εισηγητών αποτελείται από τους: Θράσο Καμινάκη, Νίκο Κολλάρο και Άγγελο Σφακιανάκη.
Ο Θράσος Καμινάκης θα κατευθύνει κάθε ατομικό project στην αρτιότητά του αποφεύγοντας τα τεχνικά ατοπήματα και τις υφολογικές αστοχίες.
Από τους πιο δραστήριους σύγχρονους επαγγελματίες του χώρου της μελοποίησης, ο Νίκος Κολλάρος θα ασχοληθεί επιμελώς να εντοπίσει στους στίχους κάθε υποψηφίου τα προτερήματα που μπορούν να αναδείξουν το σύνολο της προσπάθειάς του.
Ο Άγγελος Σφακιανάκης θα μεριμνήσει σε συνεργασία με τους στιχουργούς ανεξαρτήτως της πρόκρισης τους ή όχι να βρεθούν μπροστά στην μελοποίηση και μουσική παραγωγή του κάθε κύκλου εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από κάθε στιχουργό ξεχωριστά.

Για την Ιστορία των Τμημάτων Στίχου του ΜΠ:

Το σεμινάριο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» ξεκίνησε από το Δεκέμβριο 2007 και το έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες νέοι στιχουργοί ή άνθρωποι που αγαπούν να εκφράζονται με στίχο. Η δραστήρια κοινότητα των Στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου από το 2010 διοργανώνει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τα εκπαιδευτικό αυτό πλαίσιο ονομάζεται πια “Μικρό Μουσικό Σχολείο”.

Με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής τέλεσε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη από το 2008 έως το 2011. Από το 2012 έως τον Μάϊο του 2017 τον συντονισμό του ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ από το 2015, το Μικρό Πολυτεχνείο έχει την τιμή να φιλοξενεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συνεργάτες όπως τη Λίνα Νικολακοπουλου (Αυτόματη Γραφή), την Μελίνα Τανάγρη (Ψυχοδυναμική Γραφή) αλλά και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Παρόντες σταθερά στο Μικρό Μουσικό Σχολείο οι στιχουργοί Κώστας Φασουλάς (Στιχοποίηση) και Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών), οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος & Κώστας Χατζόπουλος (Ρυθμολογία), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης και άλλοι.  Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του ΜΠ Θράσος Καμινάκης κάλεσε από το 2017 νέους συνεργάτες που συντόνισαν τα τμήματα για προχωρημένους μαθητές πάνω στο αντικείμενο, όπως ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και ο τραγουδοποιος Νίκος Ζούδιαρης, ενώ εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νότης Μαυρουδής και ο Παύλος Παυλίδης,  ήταν επισκέπτες στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά ως guests.

Ας σημειωθεί πως με τα Εργαστήρια Στίχου στο Μικρό Πολυτεχνείο έχουν ως τώρα συνεργαστεί οι: Ληδα Χαλκιαδάκη, Οδυσσέας Ιωάννου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Κωχ, Ανδρέας Θωμόπουλος, Κυριάκος Ντούμος, Γιώργος Στεφανακίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Αδριανός Νόνης, Ηλίας Βαμβακούσης,  Θοδωρής Κοτονιάς (ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ), Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Θάνος Μικρούτσικος, Άρης Δαβαράκης, Ισαάκ Σούσης, Θοδωρής Γκόνης, Χρήστος Λεοντής, Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Μητσοτάκης (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ),  Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Παρασκευάς Καρασούλος  και οι αείμνηστοι: Μάνος Ελευθερίου, Μανώλης Ρασούλης και Αρλέτα.

Την Περίοδο 2012-2016 πολλοί μαθητές του Μικρού Μουσικού Σχολείου διακρίθηκαν στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ & στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Αρκτου, ενώ η κοινότητα των στιχουργών και μουσικών του Μικρού Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συναυλίες στο Booze Coperativa, στη Μουσική Σκηνή Αυλαία, στη Σφίγγα και στο Γυάλινο Μουσικό που έφεραν ως πολιτιστικές δράσεις τον τίτλο Νέοι Στιχουργοί στο Φως με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105.5 στο Κόκκινο”.

Σε κυκλοφορία βρίσκεται πλέον και τα 2 νέα μουσικό cd “Νεοι Στιχουργοί στο Φως και “16 Γάμοι για μιαν Αγάπη” παραγωγής του Μικρού Πολυτεχνείου και της Δισκογραφικής Μικρός Ήρως με πρωτότυπα τραγούδια.

 




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.