Θεατρικό Παιχνίδι για Performance

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ PERFORMANCE

Δύο χαρακτήρες ενός σεμιναρίου πολύ δημιουργικού που ενώνονται μέσα στα ίδια τα μαθήματα: Ο πρώτος («Θεατρικό Παιχνίδι και Αυτοσχεδιασμός») είναι καθαρά εκπαιδευτικός ενώ ο άλλοςPerformance Devised Theatre») στοχεύει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία σε στήσιμο και ανέβασμα μιας παράστασης Pocket Theatre.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Απόστολος Καλτσάς

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Θράσος Καμινάκης, Βίκυ Τσίρου και οι ομάδες 1. Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας και Φωτισμών Θεάτρου του Γιώργου Λυντζέρη και της Μελίνας Μάσχα και 2. Θεατρικού Τραγουδιου του Νίκου Κολλάρου

ΧΩΡΟI: η Θεατρική Σκηνή του OLVIO THEATRE (Φαλαισίου 7 στον Βοτανικό) & το Pocket Theatre – Αίθουσα Ερρίκος Μπελιές στο Θησείο (στην Πλ. Αγ. Ασωμάτων 7).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αναμένεται 

Ανοιχτό Μάθημα: Αναμένεται 

Έναρξη μαθημάτων: Αναμένεται 

Λίγα λόγια για το πνεύμα των εργαστηρίων:

  1. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν το δικό τους project-εργασία δουλεύοντας εργαλεία μουσικοκινητικής έκφρασης και πάντα με άξονα το σωματικό θέατρο (Physical Theatre). Δεν μαθαίνουμε μόνο να ερμηνεύουμε τους εαυτούς μας μέσα από ρόλους, χτίζουμε οι ίδιοι εμείς τους ρόλους που μας εμπνέουν για εμάς και δίνουμε βάση σε μια πλοκή – συμπλοκή – εμπλοκή αυτών των ρόλων μεταξύ τους ώστε οι σχέσεις που θα προκύψουν να χαρακτηρίσουν την υπόθεση του έργου που θα φέρουμε στο φως υπό την μορφή ενός σεναρίου με τραγούδια και μουσική. Εδώ συνεργάζεται και το τμήμα Θεατρικού Τραγουδιού του Νίκου Κολλάρου.
  2. Παράλληλα οι ασκήσεις και τα παιχνίδια φυσικά δεν θα λείπουν που κατά τη διεξαγωγή του σεμιναρίου θα βασίζονται στην μεταξύ μας επαφή μέσα την ομάδα, με άξονα το κείμενο, το πνεύμα του και την υποκριτική τέχνη που θα υπογραμμίσει το τελικό αποτέλεσμα.
  3. Πολλές ομαδικές εργασίες και projects σιγά σιγά θα οδηγούν στο στόχο μας που είναι η φαντασία μας και η δημιουργικότητά μας να βρουν διέξοδο με μόνο μέσον τις ικανότητες μας. Φωνή, σώμα, κίνηση, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Θα ανακαλύψουμε και θα «προπονήσουμε» τα ταλέντα μας ενώ θα εξοικειωθούμε με την έκθεση και την προβολή (γραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική, εικαστική σκηνοθεσία κλπ) σε συλλογικό επίπεδο έχοντας πάντα την δυνατότητα να επιλέξουμε πόσο θέλουμε να εκτεθούμε και με ποιόν τρόπο .

Η Ύλη των Σεμιναρίων :

1)      Αυτοσχεδιασμός και πλοκή σεναρίου (κείμενο και φαντασία)

2)      Φαντασία και μέθοδοι σκηνοθεσίας (τεχνικές υποκριτικής και σκηνοθεσίας)

3)      Μη-Λεκτική και λεκτική  επικοινωνία (σωματική νοημοσύνη και αγωγή προφορικού λόγου).

4)      Βασικές αρχές υποκριτικής και χοροθεάτρου (σκηνική παρουσία).

 

Αναλυτικά:

Αυτό το σεμινάριο περιλαμβάνει: Ανάλυση κειμένου από έργα του κλασσικού παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στην ανάγνωση μαθαίνουμε να συλλαμβάνουμε τις λεπτές νοηματικές αποχρώσεις,μαθαίνουμε πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε το γραπτό κείμενο σε προφορικό λόγο. Παράλληλα διερευνούμε στην πράξη πώς βρίσκουμε τα δεδομένα του ρόλου μας σε κάθε σκηνή και πώς μπορεί το κείμενο να εκφραστεί μέσα από το σώμα.Γι αυτό το σκοπό επιστρατεύεται το θεατρικό παιχνίδι όπου μέσα από ασκήσεις κίνησης, αυτοσυγκέντρωσης,ετοιμότητας,εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας,σκηνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηθοποιών, χαλάρωσης,παιχνίδια φαντασίας,ασκήσεις ρυθμικής αγωγής και άφθονο αυτοσχεδιασμό,προσπαθούμε να διεγείρουμε την δημιουργική φαντασία, να οξύνουμε την παρατηρητικότητά μας και να αφυπνίσουμε τη μνήμη μας. Προσπαθούμε να γνωρίσει ο μαθητής το σώμα του, να το ενεργοποιήσει και να το κάνει πιο ΄πλαστικό΄,πιο εκφραστικό. Να το χρησιμοποιεί όχι μόνο σαν μέσο αναπαράστασης αλλά και σαν μέσο ερμηνείας νοημάτων και ιδεών. Να μάθει να ελέγχει την γλώσσα του σώματος στοχεύοντας στην αλήθεια του ρόλου, κατανοώντας τα μηνύματα που στέλνει το σώμα του αλλά και πώς αυτά εισπράττονται από τους άλλους.Φωνή, σώμα, σκέψη, αυθορμητισμός και λογική,μύθοι,ένστικτο και συνείδηση, ενσυναίσθηση, όλα στην υπηρεσία της ερμηνείας του κειμένου και του ρόλου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ