Δημιουργική Γραφή με Ασκήσεις Αυτόματης Γραφής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η Αυτόματη γραφή είναι ένας τρόπος γραφής κατά τον οποίο η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς από τους κανόνες της λογικής και ηθικής. Τον όρο καθιέρωσε ο Γάλλος λογοτέχνης Αντρέ Μπρετόν στο Πρώτο Μανιφέστο του σουρεαλισμού που δημοσίευσε το 1924. Μέσα από την αυτόματη γραφή οι Υπερρεαλιστές αναζήτησαν ασυνήθιστους τρόπους έμπνευσης και άμεση επαφή με το υποσυνείδητο. Θέλησαν να απελευθερώσουν τη φαντασία από τα δεσμά των λογικών και των λογοτεχνικών κανόνων και να βγάλουν τη λογοτεχνία από το αδιέξοδο που είχε φτάσει με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί Έλληνες ποιητές της Γενιάς του Τριάντα δέχτηκαν την επίδραση του Υπερρεαλισμού όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Νίκος Εγγονόπουλος. Μέσα από αυτές τις αξίες ο Θράσος Καμινάκης και η ομάδα του θα επιδιώξουν να γεννηθούν κείμενα μοναδικής αυθεντικότητας και με ψυχοδυναμική αξία. Έμφαση θα δοθεί σε ιστορίες Μπονζάι (μικρή φόρμα, πολλοί χαρακτήρες, γερή πλοκή, φινάλε γροθιά).

Εισηγητής: Θράσος Καμινάκης

Διάρκεια: 1 εισαγωγικό μάθημα (7 ή 13/12) και 4 δια ζώσης & web συναντήσεις

Πρόγραμμα: Τετάρτες από 14/12, 21:30-24:00

Ένα εορταστικό σεμινάριο που θα μας κρατήσει συντροφιά σε όλο το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων αφού δε θα κάνει παύση αλλά χτίστηκε ειδικά για αυτήν την περίοδο. Μαθήματα: 14, 21, 28 Δεκεμβρίου 2022 & 4 Ιανουαρίου 2023

Κόστος: 125€ + ΦΠΑ (Εορταστική Τιμή)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Φωτογραφίες, Αντικείμενα, Φωτογράμματα, Αριθμοί, Κολλάζ, Έργα τέχνης, Φωνές

 • Οι σουρεαλιστές χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία ως ένα εκφραστικό μέσο που συσχετίζεται με την πραγματικότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί η αυτόματη λειτουργία παραγωγής. Μια ιδέα είναι ότι απομονώνοντας εικόνες από ένα πλαίσιο ανάγνωσης και στη συνέχεια η παρουσίαση αυτών σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ανάγνωσης θεωρείται σουρεαλιστική πρακτική. Ακόμη και μια φωτογραφία ντοκουμέντο μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλο πλαίσιο χρησιμοποιώντας την κατάλληλη λεζάντα ή συνοδευτικό κείμενο.
 • Άλλη ιδέα ήταν τα φωτογράμματα ή οι σκηνοθετημένες εικόνες αντικειμένων (που συνήθως καταστρέφονταν μετά το τέλος της φωτογράφισης).
 • Σύμφωνα με τη θεωρία των σουρεαλιστών η χρήση αντικειμένων μπορεί να απελευθερώσει επιθυμίες του ασυνείδητου. Για παράδειγμα, ο Αντρέ Μπρετόν πήγαινε συχνά σε παζάρια για να βρει αντικείμενα άλλης εποχής, ακόμη και άχρηστα ή και ακρωτηριασμένα αλλά και ταλαιπωρημένες φωτογραφίες του 19ου αιώνα. Τοποθετώντας ένα αντικείμενο, ακόμη και σκουπίδι σε διαφορετικό εννοιολογικό πλαίσιο μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικό τρόπο.
 • Επίσης οι εννέα αριθμοί και η σημασία τους σύμφωνα με την Πυθαγόρεια Αριθμολογία μπορούν να ενεργοποιήσουν με κάθετο τρόπο το φαντασιακό κάθε ασκούμενου στο Σπορ της Αυτόματης Συνειρμικής Συγγραφικής Τέχνης.
 • Τα φωτογραφικά κολλάζ ή φωτομοντάζ αντικειμένου ήταν άλλη μια ιδέα αυτοματισμού, αντιπαραθέτοντας ετερόκλητα στοιχεία όπως αντικείμενα, κείμενα, διαφημίσεις μπορούσε να προκάλεσε ακόμη και προσβολή της “δημόσιας αιδούς” ή της “φαντασίας του κοινού”.
 • Οι πίνακες ζωγραφικής και τα έργα τέχνης μπορούν άμεσα να κινητοποιήσουν συνειρμούς για συγγραφή ιστοριών μικρής φόρμας.
 • Παράλληλα ηχητικά ντοκουμέντα ή ακόμη και τραγούδια ή φωνές ανθρώπων ηχογραφημένες (θέατρο στο ραδιόφωνο) μπορούν να εμπνεύσουν θεατρικούς μονολόγους με άξονα την προφορικότητα και την ομιλία.
 • Αυτές οι 7 πρακτικές ασκήσεις θα μας γεννήσουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τρόπους να αφηγηθούμε:
 • επινοημένες ιστορίες μπονζάι,
 • έμμετρα ή ποιητικά κείμενα με ελεύθερο στίχο,
 • επιστολές ή σελίδες ημερολογίου,
 • εξομολογήσεις ή μονολόγους,
 • χάικου ή αποφθέγματα.
 • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σεμινάριο αυτό αποτελεί ιδανική προθέρμανση για τη συμμετοχή σας σε εργαστήρια όπως: Αυτόματη Γραφή με τη Λίνα Νικολακοπούλου και Spoken Word με Φώτη Βλαστό και Απόστολο ΚαλτσάΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ