The Back stage Webminars

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

The Back stage Webminars

 • ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
 • ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 • ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ
 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 • ΘΕΑΤΡΙΚΟ MAKE – UP

Με τον Γιώργο Λυντζέρη (Σκηνογραφία –Ενδυματολογία), την Μελίνα Μάσχα (Φωτισμοί Θεάτρου), τον Νίκο Κολλάρο (Μουσική Επιμέλεια – Σκηνοθεσία), τον Γιώργο Γαβριηλίδη (Θεατρικό Make up).

Με υποστήριξη  στην επιμορφωτική διαδικασία του Θράσου Καμινάκη (Δραματουργική Επεξεργασία και Επιμέλεια Κειμένων) και της Εύας Αλεξανδρή (Σκηνοθεσία – Υποκριτική).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ WEB ΚΥΚΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η κατ’ εξοχήν διαδραστική Τέχνη, το Θέατρο, που χρειάζεται την ανθρώπινη παρουσία ζωντανά όσο καμία άλλη τέχνη, ίσως, μαζί με τις εικαστικές τέχνες, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο.

Λίγο παλιότερα αυτό αντί πρωτοποριακό θα μπορούσε να ακουστεί άκομψο, δήθεν και ίσως και υβριστικό. Οι καιροί έκανα το πολύ επινοητικό και ευπροσάρμοστο Μικρό Πολυτεχνείο να εφεύρει δημιουργικούς τρόπους και μεθόδους που δεν αντικαθιστούν αλλά προεκτείνουν την σχέση μας με τις τέχνες που αγαπάμε.

ΙΔΟΥ ΠΩΣ:

 • Σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει την χρήση κάμερας και μικροφώνου και την οπτικοακουστική επαφή πολλών συμμετεχόντων Ιδέες, Σκέψεις, θεωρία και Πρακτική Εφαρμογή της, ανταλλάσσονται μεταξύ των συνδεδεμένων ώστε να προαχθεί η Γνώση, η Τεχνική, η Δημιουργικότητα και το Ομαδικό Πνεύμα μέσα από την Καλή Παρέα που είναι τόσο χρήσιμη στις συνθήκες που ζούμε.
 • Σχεδιάσαμε Παραστάσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρο αποκλειστικά στο Διαδίκτυο με ανάλογη επιμορφωτική υποστήριξη (Web Cyber Theatre & Βιωματικό Pocket Theatre on line) και ταυτόχρονα δώσαμε μεγάλη προσοχή στο πως τα σεμινάρια που υποστηρίζουν μια θεατρική πράξη (ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ MAKE UP) θα μπορούσαν να γίνουν με το πρώτο σκέλος τους αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και πολύ αποτελεσματικό, ενώ το δεύτερο σκέλος τους να λάβει χώρα σε κανονικό θέατρο ΖΩΝΤΑΝΑ όταν οι καιροί το επιτρέψουν. Αυτά τα σεμινάρια τα εντάξαμε στην γενική κατηγορία «THE BACK STAGE POCKET THEATRE WEB SEMINARS» και τα συνδέουμε με μια παράσταση που θα γίνει τον Ιούνιο του 2020 στο θέατρο ΕΛΥΖΕ και η θεματολογία της θα συνδέεται με την επικαιρότητα καλλιτεχνικά, ενώ ο σχεδιασμός της θα ακολουθήσει δύο στάδια.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ – ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «BACK STAGE POCKET THEATRE WEB SEMINARS»

Α) Για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 με την διαδικτυακή, παρακολούθηση των προβών και την παράλληλη συζήτηση και σχεδιασμό της παράστασης από τις επιμορφωτικές ομάδες των BACK STAGE POCKET THEATRE WEB SEMINARS με τους εισηγητές από κάθε σεμινάριο, μαζί με τον συγγραφέα του έργου, τον σκηνοθέτη, την ηθοποιό και τον μουσικό επιμελητή σε ορισμένες μέρες και ώρες να δίνουν το δίωρο διαδικτυακό τους ραντεβού για σύσκεψη / μάθημα με όλους τους συμμετέχοντες.

Β) Το ζωντανό στήσιμο της Παράστασης εντός του Θεάτρου ΕΛΥΖΕ τον Ιούνιο του 2020 αφού προηγηθούν προετοιμασίες ενός ολόκληρου μήνα στο ίδιο το θέατρο και εφαρμοστούν στην πράξη όλα όσα έχουν σχεδιαστεί ως τότε μέσω ιντερνέτ.

ΤΟ ΕΡΓΟ «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΙΧΟΙ»:

Οκτώ διαφορετικές γυναίκες που τις ερμηνεύει μία μοναδική ηθοποιός, σε συνθήκες καραντίνας, την Άνοιξη του 2020 στον πλανήτη Γη, μονολογούν, συνομιλούν η μια με την άλλη με απομακρυσμένη επικοινωνία, τραγουδούν και χορεύουν αντιμέτωπες η κάθε μια με την παλιά τους ζωή και τις συνήθειές τους και με την τρέχουσα επείγουσα συνθήκη εγκλεισμού. Ο συγγραφέας και ο συνθέτης θα μας το παρουσιάσουν σε πιλοτικό μάθημα.

ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Προτείνεται το Σάββατο 4/4/2020 να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό μάθημα – συζήτηση με τους εισηγητές και κάθε υποψήφιο συμμετέχοντα στις WEB συνεδρίες ώστε να συζητηθεί το σχέδιο, να εξοικειωθούμε όλοι με τα μέσα και την εφαρμογή, να λυθούν απορίες και να οργανωθεί το διαδικτυακό πρόγραμμα μαθημάτων. Προτεινόμενες ημέρες διεξαγωγής των Web Seminars και των Προβών κάθε Σάββατο (ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ)  και κάθε Τετάρτη (ΦΩΤΙΣΜΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, MAKE UP) , σε απογευματινές ώρες.

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:

Ας αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως οι 8 γυναίκες – χαρακτήρες του έργου έχουν τελείως διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες, ξεχωριστό γούστο και εμφάνιση, ζουν σε άλλες χώρες ή πόλεις του πλανήτη, σε διαφορετικά σκηνογραφημένα διαμερίσματα και το μόνο που τις συνδέει είναι α) η κοινή συνθήκη εγκλεισμού και β) η νύχτα κατά την οποία διεξάγεται το έργο, που είναι και ένα στοιχείο – έκπληξη στην παράσταση… Ας μην ξεχνάμε πως μια εσπερινή ώρα στην Ευρώπη είναι Ανατολή του Ήλιου στην Αμερική.

Τα μαθήματα της Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

Την ανάγνωση και την ανάλυση του  πρωτότυπου θεατρικού κειμένου

Τον σχεδιασμό των κοστουμιών και των σκηνικών χώρων που δρουν οι 8 ηρωίδες

Το φροντιστήριο παράστασης

Την μακέτα του ενιαίου σκηνικού και των ξεχωριστών σκηνικών για κάθε ηρωίδα

Την οργάνωση της  παραγωγής και την ερεύνα αγοράς και κόστους

Γιώργος Λυντζέρης

Κάθε Σάββατο από  11 Απριλίου έως 30 Μαΐου 2020 και μετά πρόβες επί σκηνής Θεάτρου

 

Τα μαθήματα των Θεατρικών Φωτισμών περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

Ιστορία θεατρικού φωτισμού

Διεύθυνση-κατεύθυνση και Χρώμα

Φωτιστικά όργανα: Σύνδεση-Λειτουργία-Χειρισμός

Βασικές αρχές φωτιστικού σχεδιασμού

Ανάλυση κειμένου – Δραματουργία του φωτισμού

Φωτιστικός σχεδιασμός και Φωτιστικό πλάνο παράστασης

Μελίνα Μάσχα

Κάθε δεύτερη Τετάρτη από  1η Απριλίου έως  27 Μαΐου 2020 και μετά πρόβες επί σκηνής Θεάτρου

 

Τα μαθήματα των Θεατρικού Make up  περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

Δύο τομείς που θα ασχοληθούμε είναι:

Α. Make up of Beauty με όσες επιμέρους κατηγορίες χρειάζονται στο θέατρο

Β. Make up για τα Special Effects: Γήρανση, Τραύμα – Κακοποίηση, Κόπωση – Αϋπνία, Ασθένεια

Γιώργος Γαβριηλίδης

Κάθε Σάββατο από 11 Απριλίου έως 30 Μαΐου 2020 και μετά πρόβες επί σκηνής Θεάτρου

 

Τα μαθήματα της Μουσικής Επιμέλειας  περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

Η μουσική για το θέατρο και τον Κινηματογράφο (Θεωρία, ιστορία και παραδείγματα)

 • Η Δραματουργία του έργου, πως «διαβάζει» το έργο ο μουσικός επιμελητής.
 • Η μουσική του έργου ή της παράστασης, η μουσική της σκηνής, η μουσική του ρόλου. Η «σκηνοθεσία» της μουσικής στην παράσταση.
 • Η συνεργασία με το σκηνοθέτη, το δραματουργό, τους συντελεστές της παράστασης, τους ηθοποιούς
 • Τα κριτήρια για την επιλογή μιας νέας σύνθεσης, ζωντανής μουσικής, επιλογή γνωστών μουσικών μοτίβων. Η χρήση του τραγουδιού.

Νίκος Κολλάρος

Κάθε δεύτερη Τετάρτη από  8 Απριλίου έως 20 Μαΐου 2020 και μετά πρόβες επί σκηνής Θεάτρου

 

Περισσότερες Πληροφορίες για την διάσταση των μαθημάτων θα βρείτε εδώ…

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία

Φωτισμοί Θεάτρου

Θεατρικό Make – Up

Μουσική Επιμέλεια Παράστασης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ