Τέχνη & Τεχνική του Στίχου: Ύφος & Μετρική

Τέχνη & Τεχνική του Στίχου

Με τμήματα εργαστηριακά Αρχαρίων και Προχωρημένων στο Στίχο και τη Σύνθεση υποδέχεται το Μικρό Πολυτεχνείο εκείνους που αναζητούν κλειδιά και τριβή, έμπνευση και άμιλλα, κίνητρα και εμπειρία, στην τέχνη και το επάγγελμα του στιχουργού και του τραγουδοποιού. Παράλληλα φροντίζει να συναντηθούν οι νέοι μαθητευόμενοι στιχουργοί με εκείνους τους τραγουδοποιούς και συνθέτες της γενιάς τους (και όχι μόνο) που θα τους κάνουν ακόμη πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς.

Το Σεμινάριο Τέχνη και Τεχνική του Στίχου / Ρυθμολογία ξεκινάει για την περίοδο 2017 – 18 με δύο κύκλους: την Ρυθμολογία (Νοέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018) και την Υφολογία –  Μετρική (Μάρτιος – Μάϊος 2018) στο Μικρό Πολυτεχνείο, με 5 δασκάλους.

Για νέους στιχουργούς και συνθέτες.

Εισηγητές: Φωτεινή Λαμπρίδη, Κώστας ΧατζόπουλοςΘράσος Καμινάκης.

Πρόγραμμα Μαρτίου – Μαΐου: Κάθε Τετάρτη ώρα 18:00 έως 20:00
Διάρκεια: 8 + 1 Συναντήσεις 

Δυνατότητα Ένταξης έως και 16 Μαΐου 2018, ώρα 18:00 – 20:00

Για κάθε Νέο Μέλος που τηρεί τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί στο παρόν σεμινάριο και κάνει πλήρως την εγγραφή του BONUS ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ FOR FREE ΣΤΟ WORKSHOP “Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ”. Ενημερωθείτε εδώ

ΤΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

Την Άνοιξη του 2018 το Μικρό Μουσικό Σχολείο εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών γύρω από τον Στίχο, το Τραγούδι, τη Μουσική, και το Μουσικό Θέατρο. Θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω εργαστήρια και workshops:

  • ΤΜΗΜΑ: “ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ” με Τμήμα Ρυθμολογίας (Απόστολος Καλτσάς – Θράσος Καμινάκης σε συνεργασία με τον Κώστα Χατζόπουλο).
  • ΤΜΗΜΑ “ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ” με τμήμα Υφολογίας &  Μετρικής υπό τον συντονισμό της Φωτεινής Λαμπρίδη. (Έναρξη 28/3)
  • ΤΜΗΜΑ “Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ”: Εργαστήριο Τραγουδοποιϊας με άξονες τον Στίχο και τον Θεατρικό Λόγο” Την τελευταία Παρασκευή κάθε Ανοιξιάτικου Μήνα με τον Νίκο Κολλάρο (Έναρξη 31/3)
  • ΤΜΗΜΑ “ROCK SCHOOL” με τον Νίκο Αντύπα (Έναρξη 21/3)
  • ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ με τον Γιώργο Φλωράκη (Νέος Κύκλος από τον Φεβρουάριο του 2018)
  • Τέλος για το Μάιο του 2018 προγραμματίζεται ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Θράσο Καμινάκη

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Τέχνης & Τεχνικής του Στίχου: Ρυθμολογίας – Μετρικής – Υφολογίας

Το μέτρο συναντά την Ρίμα, οι Νέοι Στιχουργοί τους Συνθέτες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη κανόνες που θα τους επιτρέψουν να μεταμορφώσουν το έμμετρο γραπτό υλικό τους σε μελοποιήσιμο τραγούδι , ως συνέχεια της επιτυχημένης συνύπαρξης τους.

Τo Εργαστήριο εστιάζει σε δυο περιοχές που συγκλίνουν α) στην ανίχνευση του πρωτότυπου στίχου και β)” στην έμπνευση που ο ένας δημιουργός μπορεί να γεννήσει στον άλλον (Θράσος Καμινάκης).

Μέσα από διαφορετικές αφετηρίες θα συναντηθούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό: να μετατρέπουμε ό,τι ως τώρα γράφαμε με έμμετρο λόγο σε στίχο για ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Θα μάθουμε να ρυθμολογούμε το υλικό μας (Κώστας Χατζόπουλος) και να το μετατρέπουμε μόνοι μας σε τραγούδι αφού μόνο ο στίχος που φέρει μέσα του μουσική μας αφορά.

Αναζητώντας έτσι το κρυμμένο τραγούδι μας κάθε Πέμπτη, στο πλαίσιο τού εμπλουτισμού και της διεύρυνσης του σεμιναρίου μας, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε  μια βαρύτητα και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στην Ιστορία της Ελληνικής Στιχουργικής και στη Μουσική του στίχου (Απόστολος Καλτσάς στον Α’ Κύκλο), αλλά  και στο ύφος που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει σιγά – σιγά στην Γραφή του (Φωτεινή Λαμπρίδη στον Β’ Κύκλο).

Είναι καλό να έρθετε στο εισαγωγικό μάθημα γνωριμίας (21/3, ώρα 18:00 – 20:00) με ένα πρόσφατο στιχούργημά σας.

Στόχος όλων μας θα είναι μαζί με τα μαθήματα Τέχνης και Τεχνικής του Στίχου, να καλλιεργηθεί και η μουσικότητα και ακουστικότητα του λόγου.

Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκος Αντύπας,

Φωτεινή Λαμπρίδη, Κώστας Χατζόπουλος, Γιώργος Φλωράκης,

Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος, Θράσος Καμινάκης

Για την Ιστορία:

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: Το σεμινάριο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο 2007, το έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες νέοι στιχουργοί ή άνθρωποι που αγαπούν να εκφράζονται με στίχο. Η δραστήρια κοινότητα των Στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου είναι πλούσια παραγωγής και διακρίσεων, ενώ ήδη από το 2010 διοργανώνει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής τέλεσε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη από το 2008 έως το 2011. Από το 2012 έως τον Μάϊο του 2017 τον συντονισμό του ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ από το 2015, το Μικρό Πολυτεχνείο έχει την τιμή να φιλοξενεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συνεργάτες όπως τη Λίνα Νικολακοπουλου (Αυτόματη Γραφή), την Μελίνα Τανάγρη (Ψυχοδυναμική Γραφή) αλλά και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Παρόντες και πάλι φέτος πολλοί από τους παραπάνω και μαζί τους οι στιχουργοί Κώστας Φασουλάς (Στιχοποίηση)  και Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών), οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος & Κώστας Χατζόπουλος (Ρυθμολογία), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης και άλλοι.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΠ Θράσος Καμινάκης καλεί στη φετινή συντροφιά νέους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τα τμήματα Στίχου για προχωρημένους μαθητές πάνω στο αντικείμενο, όπως ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και ο τραγουδοποιος Νίκος Ζούδιαρης ενώ προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παύλος Παυλίδης και η Βάσω Αλαγιάννη θα είναι επισκέπτες στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά ως guests.

Ας σημειωθεί πως με τα Εργαστήρια Στίχου στο Μικρό Πολυτεχνείο έχουν ως τώρα συνεργαστεί οι: Ληδα Χαλκιαδάκη, Οδυσσέας Ιωάννου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Κωχ, Ανδρέας Θωμόπουλος, Κυριάκος Ντούμος, Γιώργος Στεφανακίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Αδριανός Νόνης, Ηλίας Βαμβακούσης,  Θοδωρής Κοτονιάς (ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ), Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Θάνος Μικρούτσικος, Άρης Δαβαράκης, Ισαάκ Σούσης, Θοδωρής Γκόνης, Χρήστος Λεοντής, Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Μητσοτάκης (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ),  Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Παρασκευάς Καρασούλος  και οι αείμνηστοι: Μανώλης Ρασούλης και Αρλέτα.

Την Περίοδο 2012-2016 πολλοί μαθητές του Μικρού Μουσικού Σχολείου διακρίθηκαν στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ & στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Αρκτου, ενώ η κοινότητα των στιχουργών και μουσικών του Μικρού Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συναυλίες στη Μουσική Σκηνή Αυλαία, στη Σφίγγα και στο Γυάλινο Μουσικό που έφεραν ως πολιτιστικές δράσεις τον τίτλο Νέοι Στιχουργοί στο Φως  με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105.5 στο Κόκκινο”.

Σε κυκλοφορία βρίσκεται πλέον και το νέο μουσικό cd “Νεοι Στιχουργοί στο Φως παραγωγής του Μικρού Πολυτεχνείου και της Δισκογραφικής Μικρός Ήρως με 22 πρωτότυπα τραγούδια.

Δείτε και εδώ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΕΩΣ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ