Με ένα νέο εργαστήριο για τον Στίχο και τη Σύνθεση Τραγουδιών υποδέχεται στο Μικρό Πολυτεχνείο εκείνους που αναζητούν κλειδιά και τριβή, έμπνευση και άμιλλα, κίνητρα και εμπειρία, στην τέχνη και το επάγγελμα του στιχουργού και του τραγουδοποιού. Παράλληλα φροντίζει να συναντηθούν οι νέοι μαθητευόμενοι στιχουργοί με εκείνους τους τραγουδοποιούς και συνθέτες της γενιάς τους που θα τους κάνουν ακόμη πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς.
Με 2 τμήματα (κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα το καθένα) το Μικρό Μουσικό Σχολείο ξεκινάει για την περίοδο 2018 – 19 συμπτύσσοντας δύο κύκλους: την Ρυθμολογία και την Υφολογία – Μετρική στο Σεμινάριο Τέχνη και Τεχνική του Στίχου (Α’ Τμήμα) και με τον Κύκλο: Ετήσιο Εργαστήριο Στίχου & Τραγουδοποιϊας (Β’ Τμήμα) με 4 συνολικά δασκάλους και 6 καλεσμένους εισηγητές από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εισηγητές: Φωτεινή Λαμπρίδη, Κώστας Χατζόπουλος Συντονιστής ο Θράσος Καμινάκης.
Εισηγητής Β’ Τμήματος: Ετήσιο Εργαστήριο Στίχου & Τραγουδοποιϊας ο Νίκος Κολλάρος
Πρόγραμμα Α’ Τμήματος: Κάθε δεύτερη Τετάρτη από 21/11, ώρα 18:00 έως 20:00
Διάρκεια: 10 + 1 Συναντήσεις
Δυνατότητα Παρακολούθησης Ανοιχτού Μαθήματος 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00 μετά από κράτηση θέσης χωρίς οικονομική επιβάρρυνση στο 6937100641
Εργαστήριο Τέχνης & Τεχνικής του Στίχου: ρυθμολογία – μετρική – ύφος
Το μέτρο συναντά την Ρίμα, οι Νέοι Στιχουργοί τους Συνθέτες τους και το έμμετρο γραπτό υλικό μας γίνεται μελοποιήσιμο τραγούδι , ως συνέχεια της επιτυχημένης συνύπαρξης αυτών των συνθηκών. Τo Εργαστήριο ως εκ τούτου εστιάζει σε δυο περιοχές που συγκλίνουν α) στην ανίχνευση του πρωτότυπου στίχου με τεχνική αρτιότητα και β)” στην έμπνευση που ο ένας δημιουργός μπορεί να γεννήσει στον άλλον (Θράσος Καμινάκης).
Μέσα από διαφορετικές αφετηρίες θα συναντηθούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό: να μετατρέπουμε ό,τι ως τώρα γράφαμε με έμμετρο λόγο σε στίχο για ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Θα μάθουμε να ρυθμολογούμε το υλικό μας (Κώστας Χατζόπουλος) και να το μετατρέπουμε μόνοι μας σε τραγούδι αφού μόνο ο στίχος που φέρει μέσα του μουσική μας αφορά.
Αναζητώντας έτσι το κρυμμένο τραγούδι μέσα στο έμμετρο υλικό μας, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια βαρύτητα και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στο ύφος που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει σιγά – σιγά στην Γραφή του (Φωτεινή Λαμπρίδη).
Είναι καλό να έρθετε στο εισαγωγικό μάθημα γνωριμίας (7/11, ώρα 19:00 – 21:00) με μια πρόσφατη γραπτή στιχουργική σας απόπειρα.
Στόχος όλων μας θα είναι μαζί με τα μαθήματα Τέχνης και Τεχνικής του Στίχου, να καλλιεργηθεί και η μουσικότητα και ακουστικότητα του λόγου.
Για την Ιστορία:
ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: Το σεμινάριο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο 2007, το έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες νέοι στιχουργοί ή άνθρωποι που αγαπούν να εκφράζονται με στίχο. Η δραστήρια κοινότητα των Στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου είναι πλούσια παραγωγής και διακρίσεων, ενώ ήδη από το 2010 διοργανώνει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής τέλεσε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη από το 2008 έως το 2011. Από το 2012 έως τον Μάϊο του 2017 τον συντονισμό του ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ από το 2015, το Μικρό Πολυτεχνείο έχει την τιμή να φιλοξενεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συνεργάτες όπως τη Λίνα Νικολακοπουλου (Αυτόματη Γραφή), την Μελίνα Τανάγρη (Ψυχοδυναμική Γραφή) αλλά και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Παρόντες και πάλι φέτος πολλοί από τους παραπάνω και μαζί τους οι στιχουργοί Κώστας Φασουλάς (Στιχοποίηση) και Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών), οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος & Κώστας Χατζόπουλος (Ρυθμολογία), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης και άλλοι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΠ Θράσος Καμινάκης κάλεσε πέρυσι νέους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τα τμήματα Στίχου για προχωρημένους μαθητές πάνω στο αντικείμενο, όπως ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και ο τραγουδοποιος Νίκος Ζούδιαρης ενώ μορφές του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παύλος Παυλίδης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λουκάς Θάνος ήταν επισκέπτες στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά ως guests.
Ας σημειωθεί πως με τα Εργαστήρια Στίχου στο Μικρό Πολυτεχνείο έχουν ως τώρα συνεργαστεί οι: Ληδα Χαλκιαδάκη, Οδυσσέας Ιωάννου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Κωχ, Ανδρέας Θωμόπουλος, Κυριάκος Ντούμος, Γιώργος Στεφανακίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Αδριανός Νόνης, Ηλίας Βαμβακούσης, Θοδωρής Κοτονιάς (ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ), Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Θάνος Μικρούτσικος, Άρης Δαβαράκης, Ισαάκ Σούσης, Θοδωρής Γκόνης, Χρήστος Λεοντής, Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Μητσοτάκης (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ), Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Παρασκευάς Καρασούλος και οι αείμνηστοι: Μάνος Ελευθερίου, Μανώλης Ρασούλης και Αρλέτα.
Την Περίοδο 2012-2017 πολλοί μαθητές του Μικρού Μουσικού Σχολείου διακρίθηκαν στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ & στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Αρκτου, ενώ η κοινότητα των στιχουργών και μουσικών του Μικρού Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συναυλίες στη Μουσική Σκηνή Αυλαία, στη Σφίγγα και στο Γυάλινο Μουσικό που έφεραν ως πολιτιστικές δράσεις τον τίτλο “Νέοι Στιχουργοί στο Φως“ με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105.5 στο Κόκκινο”.
Σε κυκλοφορία βρίσκεται πλέον και το νέο μουσικό cd “Νεοι Στιχουργοί στο Φως“ παραγωγής του Μικρού Πολυτεχνείου και της Δισκογραφικής Μικρός Ήρως με 22 πρωτότυπα τραγούδια.